Calendar ortodox 2021, 25 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Tarasie Patriarhul Constantinopolului

calendar-ortodox-2021-25-februarie-sfantul-tarasie.png

Calendar ortodox 2021, 25 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Tarasie Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Ierarh Tarasie Patriarhul Constantinopolului
foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, este prăznuit la data de 25 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 25 februarie.

Calendar ortodox 2021, 25 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Tarasie Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, s-a născut în Constantinopol din părinţi de neam bun, în vremea celei de-a doua perioade iconoclaste din imperiul Roman de Răsărit. Pentru buna lui viaţă şi înţelepciunea de care dădea dovadă, fiind iubit de multă lume şi cinstit a ajuns sfetnic împărătesc în timpul lui Constantin, fiul lui Leon, nepotul celui ce a purtat numele de Copronim. Pe atunci era patriarh Pavel Cipriotul şi el era foarte mâhnit de lupta împotriva sfintelor icoane dar nu avea nici un aliat şi văzând că nu are nici un spor vooia să renunţe la scaunul patriarhal  pe care-l ocupa de numai patru luni. Aşa că atunci când s-a îmbolnăvit a văzut în asta un semn şi a plecat pe ascuns din casa patriarhală, s-a retras la mănăstirea Flor şi a luat schima monahală. Împărăteasa Irina care conducea imperiul întrucât fiul ei avea numai 10 ani s-a mâhnit când a aflat şi l-a căutat ca să afle care-i motivul. El i-a explicat că simte moartea aproape şi nu poate lupta singur împotriva ereziei care se răspândeşte în imperiu împrăştiind turma lui Iisus, dar că împărăteasa are în preajma ei un luptător vrednic ce poate să lupte şi să izbăvească, iar apoi a pomenit numele lui Tarasie.  Pentru că Pavel semnase că este de acord cu îndepărtarea icoanelor, numai apoi pocăindu-se pentru grozăvia ce a făcut toată lumea a fost de acord cu numirea lui Tarasie drept Patriarh. Iar el după ce a ocupat sfântul scaun  şi-a schmibat viaţa lumească cu cea arhierească, chiar dacă mirean fiind ducea o viaţă bună plăcută lui Dumnezeu. Înfrânarea şi postirea lui era pururea îşi petrecea zilele în rugăciune. Din averea părintească a ridicat o mănăstire, care a dat monahi buni din care unii au ajuns episcopi iar alţii stâlpnici vestiţi.  Sfântul Tarasie avea mare evlavie pentru sfintele icoane şi dorea să le pună la cinstea cuvenită înlăturând erezia aşa că a rugat-o pe sfânta Împărăteasă Irina să scrie tuturor epscopilor să adune Sinod la Biserica Sfântului Constantin cel Mare. Dar nişte soldaţi ai lui Constantin Copronim au pătruns cu armele în biserică speriind şi gonind adunarea. În zilele următoarea a căutat şi pedepsit pe militarii indisciplinaţi şi l-a însărcinat pe Tarasie să adune din nou pe episcopi, de data aceasta la Niicea, acolo unde va avea ce-l de-al 7-lea Sinod Ecumenic, care în anul 787 a restabilit cultul sfintelor icoane. Atunci când Constantin împăratul şi-a îndepărtat soţia legiuită şi a început a trăi în desfrâu cu o rudă a sa, Tarasie l-a certat pentru minciunile pe care încerca să le pună supra împărătesei şi a refuzat să-i dea binecuvântarea, ba mai mult a refuzat să-i dea acestuia Sfânta Împărtăşanie. A trecut la Domnul după 22 de ani e păstorire a bisericii la 25 februarie 806 şi a fost înmormântat la mănăstirea pe care o ctitorise şi mulţi s-au vindecat la mormântul său. 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Policarp, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul a 4-lea.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un soare mare, cu strălucirile dogmelor şi ale minunilor, luminezi întotdeauna plinirea lumii, tăinuitorule al celor cereşti, Preafericite Tarasie. 

La 25 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Alexandru;
  • Sfântul Mucenic Ipatie;
  • Sfântul Mucenic Righin, episcopul Scopelor;
  • Sfântul Antonie;
  • Sfântul Teodor cel Nebun pentru Hristos;
  • Sfântul Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.
Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1