Calendar ortodox 2021, 23 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Policarp cel născut în temniţă

calendar-ortodox-2021-23-februarie-sfantul-policarp.png

Calendar ortodox 2021, 23 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Policarp cel născut în temniţă
Sfântul Policarp cel născut în temniţă
foto: Doxologia.ro

Sfântul Policarp Episcopul Smirnei este prăznuit la data de 23 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Policarp Episcopul Smirnei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 23 februarie.

Calendar ortodox 2021, 23 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Policarp cel născut în temniţă

Părinţii sfântului Policarp, Pangratie şi Teodora, erau drept credincioşi din Efes şi pe când Teodora era însărciată, Marcion, guvernatorul a aflat că sunt creştini şi a început prigoana împotriva lor. I-a torturat, întemniţat şi ntenţia lui era să le ia pruncul după ce se va naşte şi să-l crească astfel păgân. Dar, în noaptea în care Policarp a venit pe lume Domnul şi-a trimis un înger i-a vindecat şi le-a dat putere părinţilor, i-a întărit şi le-a vestit martiriul care se apropia, apoi a luat copilul şi l-a dus unei văduve bogate, dreptcredincioase pe nume Calista. Când Marcion a aflat s-a mâniat, i-a trorturat pe părinţi şi mai apoi i-a ucis când a văzut că nu le poate face nimic. Calista a primit pruncul de la înger cu promisiunea de a-l creşte ca pe fiul ei. L-a botezat Pangratie, după numele părintelui său şi la vârsta potrivită l-a dat la învăţătură unde era ascultător şi toate cel ce le auzea le învăţa. Fără ştirea mamei lui care era foarte bogată el a dăruit într-o zi tot ce era prin hambare şi cămări şi i-a produs Calistei oarece supărare. Dar apoi s-a rugat la Dumnezeu şi acesta a umplut hambarele şi cămările ca şi cum nu s-ar fi luat nimic din ele. Văzând minunea Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, care se traduce “cel cu roade multe”. De atunci a tot făcut milostenie sfântul dar cămările nu s-au mai golit niciodată oricât de multă milostenie s-ar fi făcut din ele. Când a făcut 20 de ani a intrat ucenic la sfântul Ioan Teologul şi i-a urmat acestuia. Când Sfântul Ioan a primit exilul în insula Patmos acesta a făcut episcop pe Vucol şi i l-a dat pe Policarp ajutor. Sfântul Vucol l-a făcut pe Policarp preot şi i-a dat spre îngrijire săracii, iar când A fost să treacă la Domnul, Vucol l-a desemnat pe el urmaşul lui. Multe minuni a făcut şi în scaunul episcopal. A stins un incendiu în Smirna care ameninţa tot oraşul şi a adus ploaia într-un an în care foametea ameninţa să facă ravagii. A primit coroana muceniciei după ce a avut un vis în care i se arăta cum îi arde perna şi după ce s-a trezit le-a spus celor apropiaţi că va fi ars pentru Hristos. Când l-au condamnat şi l-au legat pe rug văpaia ardea în jurul lui şi nu-l atingea deloc. Când au văzut una ca aceasta l-au împuns cu o suliţă dar din rană a curs atât de multă apă că a învins focul şi a stins rugul. La îndemnul iudeilor trupul neînsufleţit a fost pus din nou pe rug, carnea a ars iar oasele au rămas precum aurul, iar creştinii adunându-le din cenuşă le-au pus la cinstit.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Policarp, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirne

Glasul 1

Roade cuvântătoare aducând Domnului, Înţeleptule Ierarh Policarp, prin fapte Dumnezeieşti, te-ai arătat după vrednicie Dumnezeiesc ierarh, fericite. Pentru aceasta astăzi, luminându-ne cu cuvintele tale, lăudăm pomenirea ta cea vrednică de laudă preaslăvind pe Domnul. 

La 23 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Cuvioşi Ioan, Moise, Antioh şi Antonin;
 • Sfânta Cuvioase Gorgonia, sora Sfantului Grigorie Teologul;
 • Sfânta Muceniţă Tea;
 • Sfântul Mucenic Clement;
 • Sfântul Cuvios Mucenic Damian;
 • Sfinţii Cuvioşi Zevina, Polihroniu, Moise şi Damian;
 • Sfântului Cuvios Damian de la Manastirea Esfigmen (Muntele Athos).
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 22 februarie. Sfinţii zilei. Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia

  Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia este prăznuită la data de 22 februarie în Calendarul ortodox. Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia este cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 22 februarie.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.