Calendar ortodox 2021, 22 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul

calendar-ortodox-2021-22-aprilie-sf-teodor-sicheotul.png

Calendar ortodox 2021, 22 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul
Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul
foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul este prăznuit la data de 22 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 22 aprilie.

Calendar ortodox 2021, 22 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul

Încă de la zămisllirea Sfîntului, mama, sa, Maria, a avut un vis cu o stea care s-a pogorât spre pântecele ei iar un părinte sihastru a văzut înainte măreția la care era chemat de Dumnezeu. Când l-a născut l-a numit Teodor, adică Darul lui Dumnezeu. La 8 ani, a mers la școală și a dovedit înțelepciune  și o maturitate care depășa cu mult vârsta lui. El a crescut fugind de mâncare, postea și de multe ori toată mâncarea se împărtășa seara și apoi mergea acasă unde mânca o bucățică de pâine și bea un pic de apă. Când a împlinit 10 ani o molimă a lovit âinutul și nici pe Teodor nu l-a ocolit. Mama lui l-a dus ca și mort la a biserica Sfântului Ioan Botezătorul unde de pe crucea aflată pe biserică au căzut două picături de rouă pe trupul copilului care îndată s-a sculat sănătos. Apoi, noaptea venea la el Sfântul Gheorghe și-l trezea și împreună mergeau la Biserică unde se rugau toată noaptea. La 12 ani a adormit în biserică și a văzut un împărat mare înconjurat de oșteni și plin de slavă care i-a spus “Nevoieşte-te, Teodore, ca să primeşti plata cea desăvârşită în împărăţia cerului; iar Eu şi pe pământ te voi face cinstit şi te voi preamări înaintea oamenilor!”. De atunci mai cuprins de râvnă a fost și în postul Sfintelor Paști, în prima săptămână și în ce din mijloc tăcea șiu cu nimeni nu vorbea adâncind totă mintea la Dumnezeu. La 14 ani s-a retras și și-a săpat peșteră în munte, lângă biserica Sfântului Gheorghe unde mânca numai câte o prescură, seara, iar ce-i trimetea maica lui lăsa pe o piatră spre îndestularea călătorilor și animalelor. Apoi lund ca model pe Sfântul Ioan Botezătorul şi pe Sfântul Ilie Proorocul, s-a închis în peșteră iar ușa a zidit-o și se hrănea cu o bucată de pâine și apă pe care le primea printr-o găurică. A trăit doi ani în pământ iar când l-au scos de acolo era mai mult mort decât viu dar i-ar sa tămăduit în biserica Sfântului Gheorghe. Faima lui a ajuns la urechile  lui Teodosie, episcopul Anastasiopoliei, care s-a hotărât să-l facă diacon și apoi l-a hirotonit preot înainte de vreme pentru vrednicia lui. De aici nulte minuni a făcut Dumnezeu în preajma lui și de multe ori a ascultat rugăciunile aduse de cuviosul Teodor. Iar când încărcat de ani a venit vremea penru a merge la Domnul, însuși Sfântul Gheorghe a venit să-l concucă și împreună au plecat călare.

Troparul Sfântului Ierarh Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei

Glasul al 2-lea 

Cunoscut fiind din scutece sfinţit şi arătându-te plin de haruri, ai luminat lumea cu minunile şi mulţimile demonilor ai alungat, lucrătorule de sfinţenie, Părinte Ierarhe Teodor. Pentru aceasta roagă-te Domnului pentru noi.

Condacul Sfântului Ierarh Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ca pe unul ce prin faptele cele bune te-ai suit ca într-un car de foc, purtătorule de Dumnezeu, ai alergat către Locaşurile cele Cereşti şi ca un înger vieţuind, împreună cu oamenii, ca un om, dănţuieşti împreună cu îngerii. Pentru aceasta te-ai şi arătat vas Dumnezeiesc al minunilor, Preacuvioase Părinte Teodor.

La 22 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Anania din Creta; 
  • Cuviosul Vitalie Monahul;
  • Sfântul Apostol Natanael.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 21 aprilie. Sfinții  zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent

    A treia zi de Paști. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent, este prăznuit la data de 21 aprilie în Calendarul ortodox.Sfântul Sfințit Mucenic Ianuari este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 aprilie.

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.