Calendar ortodox 2021, 21 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Codrat

calendar-ortodox-2021-21-septembrie-sf-ap-codrat.png

Calendar ortodox 2021, 21 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Codrat
Sfântul Apostol Codrat
foto: arhiva personală

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfântul Apostol Codrat este prăznuit la data de 21 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Codrat este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 septembrie.

Calendar ortodox 2021, 21 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Codrat

Sfântul Apostol Codrat este primul apologet al bisericii. Apologia sa scrisă în limba greacă a fost adresată împăratului Adrian (117-138) dar textul ei s-a pierdut între anii 124-129 în timpul persecuţiilor. Tot ce ne-a rămas este un citat al istoricului Eusebiu de Cezareea. Codrat a fost hirotonit episcop al Atenei unde prin harul lui Dumnezeu şi prin înţelepciunea de care a dat dovadă a convertit la creştinism mulţi păgâni, care se închinau şi jertfeau la idolii păgâneşti. Diavolul a reuşit să stârnească invidia duşmanilor lui Hristos şi Codrat a fost bătut cu pietre şi chinuit în fel şi chip, apoi alungat din cetate. Gonit fiind el a ajuns la Manisa unde cu învăţătura lui luminoasă despre Hristos a împrăştiat întunericul idolatriei. Biograful său îl descria ca pe o stea de dimineaţă într-o zi noroasă ce străluceşte în mijlocul elinilor ca o flacără puternică făcând idolii să cadă de pe soclurile lor şi templele să se dărâme doar prin rugăciune. Pentru aceasta păgânii îl urau, şi îl băteau cu pietre şi în cele din urmă l-au aruncat în temniţă, fără apă şi fără mâncare, unde, în cele din urmă Sfântul Apostol Codrat şi-a dat ca un mucenic viaţa în mâinile lui Dumnezeu. Imediat după asta toţi cei care se apropiau cu credinţă de trupul lui se vindeca sau primea alinare 

Troparul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta

 Glasul al 4-lea

Apostole Sfinte Codrat, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta

 Glasul al 8-lea 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca pe un ierarh cinstit şi nevoitor prea tare, lumea îţi aduce Ţie, Doamne, rugător, pe Dumnezeiescul Apostol Codrat şi cu cântări cinsteşte cinstita lui pomenire, cerând totdeauna să se dăruiască iertare de greşeli celor ce cântă: Aliluia.

La 21 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Iona Savaitul;
  • Sfantul Mucenic Eusebie;
  • Sfinţii Mucenici şi fraşi Eusebie, Nestavu şi Zinon;
  • Sfinţii Meletie şi Isachie, episcopii Ciprului;
  • Sfântul Mucenic Prisc şi cei şase mucenici, paznicii împăratului Maximian.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5