Calendar ortodox 2021, 21 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Ultima actualizare:

    Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Vechefoto: Doxologia.ro
Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Vechefoto: Doxologia.ro

Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche sunt prăznuit la data de 21 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 iulie. Zi de post.

Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche au fost canonizaţi oficial de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008 proclamarea având loc la 5 iunie, la Mănăstirea neamţ, cu prilejul sărbătoririi Înălţării Domnului.

Cuviosul Rafail s-a nevoit în secolul al 16-lea, la Agapia din Deal, loc vechi închinat de călugări lui Dumnezeu. S-a născut în zona Bârladului, în satul Bursucani, într-o familie de neam bun. S-a simţit atras de faima spirituală pe care o aveau părinţii de la Agapia şi ascultându-şi chemarea a urmat calea cea strâmtă a sihaştrilor din vehime. Se ştie doar că s-a nevoit în pustie, munţii şi arborii seculari fiind martori tăcuţi ai însingurării sale din inima muntelui. În secolul al 17-lea Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, se închina şi săruta moştele sale. După trecerea lui din această lume la mormântul său se întâmplau tot felul de minuni şi de aceea ucenicii, cunoscându-i viaţa şi nevoinţele, au dezgropat trupul şi l-au găsit plin de slavă Dumnzeiască şi plăcut mirositor, şi l-au aşezat în biserică la închinare.

Cuviosul Partenie s-a nevoit în munţii Agapiei în secolul al 17-lea fiind pomenit de Sfântul Ierarh Dosofei ca fiind egumen luminat şi plin de toată înţelepciunea, plin de dragoste pentru Sfintele Scripturi şi scrierile sfinţilor părinţi, ce avea grijă ca fraţii de obşte să nu fie lipsiţi de aceste comori nepreţuite. Avea darul vindecării, al izgonirii demonilor şi îndrăzneală în rugăciunea adusă lui Dumnezeu. A rămas în memoria populară şi a fost cinstit şi de credincioşi şi de călugări pentru viaţa lui cea sfântă.

Troparul Sfinţilor Cuvioşi Rafail şi Partenie de la Agapia Veche

 Glasul al 5-lea

Următori şi împlinitori ai Evangheliei lui Hristos, Cuvioşilor Părinţi Partenie şi Rafail, sihaştrii prealuminaţi ai munţilor Moldovei; ostenindu-vă cu postul şi cu rugăciunea, aţi dobândit de la Dumnezeu aripi ale sufletului vostru, pentru aceasta vă rugăm să ne trimiteţi de la Hristos milă şi har celor ce prăznuim cu dragoste pomenirea voastră!

Condacul Sfinţilor Cuvioşi Rafail şi Partenie de la Agapia Veche

Cuvioşilor lui Hristos, care în munţii Agapiei s-au nevoit şi sfeşnice prealuminoase călugărilor au strălucit, cununi de laudă aducem în această zi de slăvită prăznuire noi, care cu evlavie îi cinstim zicând: Bucuraţi-vă, Sfinţilor Cuvioşi Rafail şi Partenie!

La 21 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Ioan Pustnicul
  • Sfinţii trei mucenici din Nilitina;
  • Sfinţii Mucenici Iust şi Matei;
  • Sfântul Mucenic Evghenie;
  • Sfinţii Mucenici Teodor şi Gheorghe;
  • Sfinţii Mucenici Teodor, Trofim şi alti treisprezece;
  • Soborul Sfântului Mucenic Acachie, la Eptascala;
  • Soborul Sfântului Elevtrie, aproape de Xirolof.
image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net