Calendar ortodox 2021, 21 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Maxim Mărturisitorul

calendar-ortodox-2021-21-ianuarie-sf-maxim-marturisitorul-doxologia.jpg

Calendar ortodox 2021, 21 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Maxim Mărturisitorul
Sfântul Maxim Mărturisitorul
foto: doxologia.ro

Sfântul Maxim Mărturisitorul este prăznuiti la data de 21 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Maxim Mărturisitorul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 ianuarie.

Calendar ortodox 2021, 21 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în Constantinopol, în familie bună şi înstărită care s-a îngrijit de el şi l-a dat la învţătură aleasă. A luptat împotriva ereziei monoteliţilor, adică cei care credeau că e numai o voinţă în Iisus Hristos şi că firea omenească nu mai avea loc de cea dumnezeiească. Pentru că împăratul dorea să aducă de partea lui pe cei care se desprinseseră de biserică la sinodul al IV-lea acceptă erezia pentru a primi sprijin în războiul contra perşilor. Sfântul Maxim primeşte sprijin de la Papa Martin şi împreună au condamnat şi combătut erezia. Papa Martin va muri în închisoare în urma torturilor la care este supus iar sfântul Maxim după ce este adus din exil, în anul 655 i se taie limba pentru a nu mai putea propovădui adevărul cu glasul şi mâna drreaptă pentru a nu mai putea scrie adevărul, apoi a fost plimbat prin toată cetatea şi batjocorit. A fost pus pe un pat pe nuiele şi trimis în exil, pentru că nu mai putea merge pe picioarele lui şi nici călare pe animal nu mai putea sta. A mai trăit în chin şi durere încă trei luni fără nici un ajutor sau o vorbă bună apoi Domnul i-a dat mângâiere şi sfârşitul durerilor ducându-l cu veselie în viaţa cea veşnică. După îngoparea lui se vedeau pe mormât trei flăcări care prin minune luminau cu văpaia lor locul acela ca semn al Sfintei Treimi. Unul din ucenicii săi care îl urmase peste tot şi a supravieţuit a scris în detaliu tot ce a văzut spre a rămâne în amintire. 

Troparul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Cu mărturisiri sfinţite te-ai împodobit şi te-ai ridicat încununat de la pământ, către Lumina Cea Neînserată şi către Mărire, Sfinte Părinte Maxim. Păzeşte pe cei ce cinstesc sfântă pomenirea ta.

La 21 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Vas;
 • Sfântul Mucenic Neofit;
 • Sfântul Mucenic Rim;
 • Sfântul Mucenic Pim;    
 • Sfântul Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);
 • Sfântul Cuvios Neofit;
 • Sfânta Irina;
 • Sfânta Muceniţă Agnia;
 • Patru Sfinţi Mucenici din Tir.

La 21 ianuarie în calendarul ortodox 2021 se mai pomeneşte

 • Pătimirea Sfinţilor Mucenici Evghenie, Valerian, Candid şi Achila;

Icoana Maicii Domnului “Înjunghiata” - Esphagmeni;
Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" - Paramythia;

Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

 • Calendar ortodox 2021, 20 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

  Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este prăznuiti la data de 20 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 20 ianuarie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1