Calendar ortodox 2021, 21 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Timotei şi Sfântul Evstatie

calendar-ortodox-2021-21-februarie-sfantul-timotei-din-simboli.jpg

calendar ortodox 2021, calendar crestin ortodox 2021, calendar crestin, sarbatori, sarbatori religioase, sarbatori religioase 2021, sfinti, sfinti calendar ortodox, sarbatori ortodoxe, calendar ortodox, calendar ortodox 2021 februarie, Sfântul Cuvios Timo
Sfântul Cuvios Timotei din Simboli
foto: Doxologia.ro

Sfântul Cuvios Timotei şi Sfântul Evstatie sunt prăznuiţi la data de 21 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Timotei şi Sfântul Evstatie sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 februarie.

Calendar ortodox 2021, 21 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Timotei

Sfântul Cuvios Timotei s-a nevoit, în timpul împăratului iconoclast Constantin Copronim, care se traduce “cel care a făcut caca în cristelniţă), lângă pustiul Simvoli de lângă muntele Olimp şi a fost ucenicul cuviosului arhimandrit Teoctist. El a intrat la mănăstire de tânăr şi s-a învrednicit de a trăi în înfânare ţinând rugăciunile de totă noaptea stăpânindu-şi în mod desăvârşit patimile trupeşti. Pentru viaţa lui curată, feciorelnică cu trupul şi cu sufletul, fost binecuvântat de Dumnezeu cu darul tămăduirii şi al alungării de duhuri rele din oameni. Rugăciunile sale făceau minuni alungând diavolii şi vindecând neputinţele oamenilor. A pribegit din loc în loc mulţi ani, trăind în pustietate departe de oameni ci numai în compania lui Dumnezeu care-i asculta neîncetatele rugăciuni. Aşa şi-a petrecut toată viaţa şi a ajuns la adânci bătrâneţi când l-a chemat la El, Domnul.

Troparul Sfântului Cuvios Timotei din Simboli

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinţilor noştri, Care Te porţi pururea cu noi după blândeţile Tale, nu depărta mila Ta de la noi, ci, pentru rugăciunile părinţilor noştri, îndreptează viaţa noastră în pace.

Condacul Sfântului Cuvios Timotei din Simboli

Glasul al 4-lea.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca o stea luminoasă de la Răsărit strălucind, ai luminat în inimile credincioşilor faptele bune ale minunilor tale, purtătorule de minuni, de Dumnezeu Înţelepţite Timotei.

Calendar ortodox 2021, 21 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Evstatie

Fericitul Evstatie i-a urmat în scaunul episcopal al Antiohiei lui Filogonie, considerat fiind a fi vrednic de acestă cinste pentru viaţa sfântă pe care o ducea, pentru înţelepciunea şi râvna sa întru dreapta credinţă. A luptat împortiva ereziei lui Arie dovedint erezia acestuia la Întâiul Sinod Ecumenic înfruntând pe Teognie al Niceei şi pe Eusebiu al Nicomidiei.

Acest Eusebiu a plătit o femeie desfânată să depună mărturie mincinoasă împortiva sfântului, cum că ar fi zămisllit copil cu sfântul Evstatie. El nu a negat nimic şi a fost trimis în exil, dar desfrânata a minţit sub jurământ şi mânia lui Dumnezeu s-a abătut asupra ei căzând grav bolnavă. Când şi-a dat seama că este pedeapsa pentru minciunile spuse despre cuviosul arhiereu a mărturisit adevărul cum minciuna  a fost cupărată cu bani şi cine a plătit-o. A mărturisit că pruncul nu este a lui Evstatie erhiepiscopul, ci al lui Evstatie fierarul.

La 21 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Gheorghe, episcopul Amastridiei;
  • Sfântul Zaharia, patriarhul Ierusalimului;
  • Sfântul Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Mauriciu împreună cu 70 de mucenici.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 20 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei

    Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei este prăznuit la data de 20 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 20 februarie.

  • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.