Calendar ortodox 2021, 21 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent

calendar-ortodox-2021-21-aprilie-sf-ianuarie.png

Calendar ortodox 2021, 21 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent
Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent
foto: Doxologia.ro

A treia zi de Paști. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent, este prăznuit la data de 21 aprilie în Calendarul ortodox.Sfântul Sfințit Mucenic Ianuari este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 aprilie.

Calendar ortodox 2021, 21 aprilie. Sfinții  zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent

Sfântul Ianuarie a trăit și păstorit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian care au dat ordinul persecuției tuturor celor care se închinau la Hristos. Vinovat find de a fi creștin el a fost dus înaintea lui lui Timotei guvernatorul Campaniei.  Mai întâi a încercat să-l doboare din credință cu promisiuni și vorbe bune iar apoi a trecut la amenințări. Pentru că l-a găsit neclintit l-a aruncat într-un cuptor încins dar, ca și cu tinerii din Babilon,  Domnul a trimis pe îngerul său și a răcorit putere focului, Sfântul Ianuarie dănțuind și aducând slavă lui Dumnezeu iar când a ieșit neatins din cuptor l-au acuzat de vrăjitorie. Pentru asta a poruncit să fie legat și bătut până cădea crnea de pe el și pământul de sub el mustea de sânge. Printre martorii supliciului se numărau și Faust diaconul şi Desiderie citeţul care se bucurau pentru că Sfântul îndura cu tărie suferința dar se întristau pentru suferința la care era supus. Pentru asta ceilalți i-au cunoscut că sunt creștin și i-au pârât guvernatorului care i-a aruncat în temniță, în cetatea Putoli, împreună cu osânditul Ianuarie. Acolo se mai aflau diaconii Proclu şi Sosie, dar și Eutihie şi Acution.Toți, împreună cu episcopul au fost scoși și aruncați fiarelor, care măcar că erau înfometate Dumnezeu le-a închis gurile și nu s-au atins de ei. Pentru că 5000 de oameni din cei care vedeau aceasta l-au mărturisit pe Hristos, guvernatorul Timotei a poruncit ca arhiereul Ianuarie, diaconii Faust, Proclu și Sosie, citețul Desiderie, Eutihie şi Acutionsă fie tăiați cu sabia. Multe minuni s-au petrecut la moaștele Sfântului Ianuarie, a potolit Vezuviul la o erupție înfricoșătoare iar icoana sa a înviat pruncul abia născut al unei văduve. 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent şi al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea 

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent şi al celor împreună cu dânsul, precum şi al Sfântului Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu ungerea preoţiei şi cu sângele muceniciei v-aţi împodobit, Măriţilor Mucenici Ianuarie şi Teodor şi întru cele de sus locuind, pretutindenea străluciţi. Căutaţi spre noi, cei ce am venit în Biserica voastră şi într-însa neîncetat strigăm: păziţi-ne pe noi pe toţi, rugând pe Dumnezeu Cel Iubitor de oameni.

La 21 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei;
 • Sfânta Muceniţă Filipia;
 • Sfânta Muceniţă Alexandra, împărateasa;
 • Sfântul Maximian, Patriarhul Constantinopolului;
 • Sfântul Atanasie Sinaitul.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 20 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului

  A doua zi de Paști. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului este prăznuit la data de 20 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 20 aprilie. Zi de post.

 • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.