Calendar ortodox 2021, 20 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei

calendar-ortodox-2021-20-februarie-sfantul-leon-catania.png

Calendar ortodox 2021, 20 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei
Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei
foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei este prăznuit la data de 20 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 20 februarie.

Calendar ortodox 2021, 20 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei

Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei s-a născut din părinţi de neam bun, în mitropolia Ravenei şi de tânăr a avut o viaţă curată împlinită de fapte bune. După ce a fost ales arhiereu a avut grijă de lucrurile bisericeşti ca econom devotat şi înţelept şi s-a pus în slujba robilor lui Dumnezeu. El a fost ales arhiereu după trecerea la Domnul a înaintaşului său, Savin, pentru că avea vitejie în suflet pentru a lupta împotriva lupilor eretici şi se nevoia cu privegheri, rugăciuni şi fapte bune fiind exemplu pentru oile sale, mustra în fiecare zi reaua slăvire şi vorba deşartă dovedind basmele păgânilor. Sfântul Leon stătea în fruntea tuturor ca un lider luminat hrăind pe săraci, îngrijindu-se de sărmani şi sprijinind pe strâmtoraţi. Pentru că rămăsese un idol din vremea împăratului Deciu şi mulţi se sminteau socotindu-l Dumnezeu, a mers sfântul Leon acolo şi s-a rugat până când idolul a căzut şi s-a sfărâmat de pământ iar în locul lui a rămas o minunată cruce. Toţi cei care au fost martori la minunea aceasta s-au înspăimântat foarte tare şi au zidit acolo o biserică frumoasă închinat sfinţilor 40 de mucenici. Sfântul Leon a zidit şi o biserică închinată Sfintei muceniţe Lucia, fecioara, care şi-a primit coroana muceniciei mărturisind pe Hristos acolo, în Catana.  Fericitul Leon a săvârşit multe minuni în viaţă dar şi mai multe s-au săvârşit la moaştele sale îzvorâtoare de mir tămăduitor şi bine mirositor. Orbii şi-au recăpătate vederea, cei betegi s-au vindecat de slăbiciunile lor, iar patimile s-au îndepărat de la oamenii peste care sfântul şi-a pus mânile lui.  De viaţa lui diavolii s-au speriat şi s-au înfricoşat iar îngerii s-au minunat. Oamenii l-au iubit pentru smerenia lui desăvârşită şi sfinţenia vieţii lui. Ereticii nu pueau să-i sufere dreptatea dogmelor iar păgânii amuţeau în faţa înţelepciunii vorbelor lui. Sfântul Leon a trecut la Domnul la 20 februarie iar trupul lui a fost îngropat în biserica Sfânta Lucia pe care a ctitorit-o.

Troparul Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Glasul al 2-lea

Pe Sfântul Ierarh Leon care din tinereţe a fost dat Domnului şi a primit harul încă în scutece fiind, cu cântări toţi să-l încununăm, pe luminătorul şi păstorul Bisericii; că el este al ei întărire.

La 20 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Sadoc şi cei 128 de sfinţi împreună cu dânsul;
 • Sfântul Agaton, episcopul Romei;
 • Sfântul Cuvios Visarion;
 • Sfântul Cuvios Chindiu, episcopul Pisidei;
 • Cuviosul Plotiu.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 19 februarie. Sfinţii zilei. Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia

  Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia sunt prăznuiţi la data de 19 februarie în Calendarul ortodox. Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 19 februarie.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1