Calendar ortodox 2021, 2 octombrie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina

Ultima actualizare:

    Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustinafoto: Doxologia.ro
Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustinafoto: Doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina sunt prăznuiţi la data de 2 octombrie în calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 2 octombrie.

Sfântul Ciprian era din Cartagina şi a trăit şi a propovăduit cuvântul Domnului în vremea împăratului Diocleţian. El a studiat filosofia, astrologia şi vrăjitoria şi părea că nimic nu-l putea împiedica să facă orice rău. El s-a stabilit în Antiohia unde trăia o tânără pe nume Iustina. Iustina era născută din părinţi păgâni şi a mers la o biserică creştină unde a auzit predica diaconului Praulie şi înţelegând că tot ce a spus acesta a fost convinsă de adevărul creştin. Ea a mers acasă şi le-a explicat şi părinţilor ei pe care a reuşit să-i aducă pe calea cea dreaptă. Toţi trei primind botezul de la episcopul Optat.  Un tânăr păgân a pe nume Aglaid a fost cuprins de pofta trupească pentru Iustina şi lovindu-se de refuzul ei pentru că ea se dăruise întru-totul Domnului a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a face vrăji şi să o facă să cedeze. Dar Iustina era protejată de rugăciunile aduse Maicii Domnului şi demonii trimişi de Ciprian nu aveau nici o putere. Când Ciprian a înţeles puterea lui Hristos s-a lepădat de Satana cel neputiincios. Satana a vrut să-l lovească cu toată puterea lui, dar Ciprian şi-a făcut cruce, aşa cum a văzut la Iustina, şi a zis “Dumnezeul Iustinei ajută-mi şi mie!” şi diavolul a pierit ca un fum. Ciprian a renunţat la vrăjitorie şi a ars în piaţa oraşului cărţile de vrăjitorie după care s-a botezat creştin. A ajuns episcop al Cartaginei şi pe Iustina a hirotesit-o diaconiţă. Ciprian şi Iustina au căzut în mâinile călăilor în timpul persecuţiilor lui Diocleţian. Ea a fost biciuită iar Ciprian torturat cu cârlige de fier. Au fost trimişi înaintea lui Diocleţian şi au fost ucişi pe malul râului Gallus la 2 octombrie 304.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian şi al Sfintei Muceniţe Iustina, fecioara

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

De la meşteşugul vrăjitoresc întorcâdu-te, de Dumnezeu înţelepţite, la Dumnezeiasca Cunoştinţă, te-ai arătat lumii doctor preaînţelept, tămăduiri dăruind celor ce te cinstesc pe tine, Sfinţite Mucenice Ciprian şi pe Sfântă Muceniţă Iustina; cu care roagă-te Iubitorului de oameni, Stăpânului, să mântuiască sufletele noastre.

La 2 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Teofil Marturisitorul;
  • Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos;
  • Sfântul nou Mucenic Gheorghe.
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net