Calendar ortodox 2021, 2 mai. Sfinţii zilei. Sărbătoarea zilei. Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfintele Paşti.

Ultima actualizare:

    Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfintele Paştiicoană de Mihai Coman
Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfintele Paştiicoană de Mihai Coman

Hristos a Înviat! Învierea Domnului este prăznuită în anul 2021 la data de 2 mai în Calendarul ortodox. Învierea Domnului este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 2 mai.

Hristos a Înviat! Cuvintele preotului din noaptea învierii, “Veniţi de luaţi lumină!” şi cântarea: “Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte cu inimă curată să Te slăvim” sunt semnalul bucuriei Învierii. Mai apoi, după citirea Evangheliei se cântă laitmotivul Săptămânii Luminate “Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este centrul credinţei noastre. Evenimentul învierii este îmbrăcat ca o haină întreaga lucrare de răscumpărare a umanităţii care s-a îndepărtat de Dumnezeu prin căderea omului în păcat. Dumnezeu întrupat în om după ce s-a golit pe sine de întreaga sa slavă se coboară în iad unde sălăşuiau toţi morţii de la Adam şi Eva şi până în acel moment, dar nu ca un om care primeşte pedeapsa morţii ci ca un Dumnezeu care ducând în acele locuri uitate lumina învierii sparge uşile iadului şi îi scoate de acolo pe toţi cei ce cred în el. 

Învierea Domnului este o Taină pe care noi cu mintea noastră limitată de oameni nu o putem pătrunde sau înţelege pe deplin. Putem înţelege că învierea constă prin învierea trupului în unirea sa cu sufletul şi prin lucrare dumnezeiască Iisus, Fiul Omului, a înviat din morţi. Învierea este un fapt, este o realiate, o întâmplare care a avut loc şi evangheliştii care au fost martori o povestesc ca atare, fără să o explice sau să facă aprecieri.

Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști

În ziua praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în toată săptămâna luminată care urmează Învierii, şi în ziua de miercuri de dinaintea înălţării Domnului la ceruri, în loc de rugăciunile de dimineaţă şi cele de seară se citesc aceste Ceasuri.

Pentru rugăciunile sfinţilor părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. (de trei ori)

Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim; că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu ştim, numele Tău numim. Veniţi, toţi credincioşii, să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos, că iată a venit prin Cruce, bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat. (de trei ori)

Apoi se citește IPACOI, glasul al 4-lea:

Venind mai înainte de zori cele ce au fost cu Maria şi găsind piatra rasturnată de pe mormânt, auzit-au de la înger: Pentru ce-L căutaţi printre morţi, ca pe un om, pe Cel ce este întru lumina cea pururea fiitoare? Vedeţi giulgiurile cele de îngropare! Alergaţi şi vestiți lumii că S-a sculat Domnul, omorând moartea, că este Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce mântuieşte neamul omenesc.

Apoi CONDACUL, glasul al 8-lea

De Te-ai şi pogorât în mormânt, Cela ce eşti fără de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit şi ai înviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicând femeilor mironosiţe: Bucuraţi-vă! și Apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cel Ce dai celor căzuţi ridicare.

Și aceste tropare:

În mormânt cu trupul, în iad cu Sufletul, ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul şi pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatăl şi cu Duhul, toate umplându-le, Cel ce eşti necuprins.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca un purtător de viaţă, ca un mai înfrumuseţător decât raiul, cu adevărat şi mai luminat decât orice cămară împărătească s-a arătat, Hristoase, mormântul Tău, Izvorul Învierii noastre.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Ceea ce eşti locaş sfinţit dumnezeiesc al Celui Preaînalt, bucură-te! Că prin tine s-a dat bucuria, Născătoare de Dumnezeu, celor ce strigă: Binecuvântată eşti tu între femei, Ceea ce eşti cu totul fără prihană, Stăpână.

Apoi: Doamne miluieşte (de 40 de ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. 

Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, Care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le (de trei ori).

Calendar ortodox 2021, 2 mai. Sfinţii zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul din cei mai importanţi ierarhi ai bisericii creştine din secolul al IV-lea. S-a născut în Alexandria în anul 295 sau 296 şi a fost hirotonit diacon la doar 24 de ani după ce a primit o temeinică pregătire teologică. Sfântul Alexandru al Alexandriei îl face şi secretarul lui după ce-l hirotoneşte şi în această calitate îl însoţeşte pe patriarh la Niceea şi ia parte la primul Sinod Ecumenic convocat de sfântul Constantin cel Mare.  La sinodul ecumenic de la Niceea din anul 325 unde s-au stabilit printre altele prima parte a  Crezului pe care şi astăzi îl rostim în biserică, canonul Sfintei Scripturi ordinea şi stuctura cărţilor pe care le conţine şi ziua în care se serbează Paştele, adică în prima duminică de după prima lună plină care are loc după echinocţiul de primăvară. 

Sfântul Atanasie contribuie la combaterea şi condamnarea ereziilor lui Arie care contesta Dumnezeirea lui Hristos şi ale cărui teorii au creat prima mare tulburare din sânul bisericii creştine. La moartea Sfântului Alexandru este ales episcop la 8 iunie 328 şi deşi a suferit nu mai puţin de cinci exiluri a păstorit pe creştinii ortodocşi până în anul 373, fiind un vajnic apărător al credinţei şi un puternic adversar al ereticilor susţinători ai lui Arie. Pentru că era un bun cunoscător al Sfintei Scripturi dar avea şi temeinice cunoştinţe de filosofie şi teologie, a pus dogma credinţei ortodoxe pe temelii puternice. A murit la 2 mai 373 după 45 de ani de episcopat. 

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

 Glasul al 3-lea 

Stâlp al Ortodoxiei ai fost, prin dumnezeieşti învăţături, întărind Biserica, ierarhe Atanasie; căci pe Fiul de o fiinţă cu Tatăl mărturisindu-L, ai ruşinat pe Arie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăsleşte din Dumnezeiasca sămânţă dogma pe care o avem de la părinţi, cuvioase.

Ale Ortodoxiei învăţături sădind, spinii relei socotinţe ai tăiat, înmulţind sămânţa credinţei cu plouarea Duhului cuvioase. Pentru aceasta lăudăm pomenirea ta.

La 2 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Esper şi Zoe, şi fii lor Chiriac şi Teodul;
  • Cuviosul Iordan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net