Calendar ortodox 2021, 2 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Tit. Sfinţii mucenici şi fraţi Amfian şi Edesie

calendar-ortodox-2021-2-aprilie-icoana_sfantul_mucenic_amfian_sfantul_cuvios_tit_facatorul_de_minuni_si_sfantul_mucenic_edesie_icoana_sec._xx_manastirea_panahrantou_megara_grecia-doxologia.jpg

Calendar ortodox 2021, 2 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Tit. Sfinţii mucenici şi fraţi Amfian şi Edesie
Sfântul Cuvios Tit
Icoană Sfântul Mucenic Amfian, Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni și Sfântul Mucenic Edesie Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia)

Sfântul Cuvios Tit, Sfinţii mucenici şi fraţi Amfian şi Edesie sunt prăznuiţi la data de 2 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Tit, Sfinţi mucenici şi fraţi Amfian şi Edesie sunt între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 2 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 2 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Cuviosul părinte Tit a iubit de fraged pe Hristos şi a lăsat viaţa lumească şi a intrat la mănăstire îmbrăţişând viaţa de obşte. Avea atât de multă smerenie şi ascultare încât a ajuns îndrăgit şi cunoscut nu numai de ceilalţi monahi ci şi de către mirenii care trăiau în apropiere. Când a fost ridicat la treapta de preot şi făcut păstor al turmelor lui Hristos a arătat atât de multă blândeţe şi bunătate ca nimeni altcineva şi pentru că se păzea curat şi cu trupul şi cu sufletul din tinereţe arăta ca un înger al Domnului. A făcut multe minuni şi a fost stâlp al bisericii apărând dreapta credinţă în timpul ereziei iconoclaste.

Troparul Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Tit. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Grija vieţii ai lăsat şi cu linişte petrecînd toată viaţa ta, înţelepte, ai ajuns către Dumnezeu, purtătorule de minuni părintele nostru, Preacuvioase Tit.

Calendar ortodox 2021, 2 aprilie. Sfinţii zilei. Sfinţii mucenici şi fraţi Amfian şi Edesie

Amfian şi Edesie s-au născut în cetatea Patara din Lichia. Când au ajuns la vârsta potrivită părinţii i-au trimis la învăţătura filosofiei greceşti unde cu şi cinste şi blândeţe şi-au petrecut tinereţea. Ei nu erau atraşi de năravurile pe care le găsim de obicei la tineri ci mai degrabă arătau înţelepciunea la care ajung bătrânii. În inima lor a prins rod darul lui Dumnezeu şi în sufletele lor a încolţit sămânţa adevăratei credinţe şi au început a vedea cât de greşită este închinarea la idoli. Câdn s-au întors acasă şi-au găsit toate neamurile afundate în întunericul închinării la idoli şi nemaiputând suporta rătăcirea au ales să fugă de acasă pe furiş. Aşa au ajuns în Cezareea Palestinei unde l-au întâlnit pe fericitul cuvios Pamfil, prezbiterul creştin şi s-au încredinţat lui spre a-i învăţa înţelepciunea duhovnicească, iar acesta i-a luminat cu Sfântul Botez. În acele vremuri a ajuns împărat al răsăritului Maximian şi cu ură cumplită s-a aruncat asupra creştinilor şi pretutindeni robii lui Hristos erau omorâţi şi mulţi fugeau şi se ascundeau de frica călăilor iar alţii se dădeau singuri pe mâna păgânilor şi pentru dragostea lor de Hristos primeau cu bucurie coroana muceniciei. Sfântul Amfian chiar dacă avea doa 20 de ani la trup, la înţelepciune avea 100. El a mers în Cezareea unde guvernatorul Urban aducea jertfă idolilor şi l-a certat pentru greşeală defăimându-i pe idolii diavoleşti. Păgânii s-au  înfuriat şi au  apoi l-a supus la tot felul de chinuiri. L-a torturat cu tot felul de îndelte în timp ce era spânzurat pe lemn, l-au bătut peste faţă cu nuiele de plumb de nici cei mai apropiaţi nu-l mai puteau recunoaşte, i-au zdrobit şi sfărâmat coastele dar el continuu l-a mărturisit pe Hristos. L-au uns cu ulei şi l-au lăsat să ardă ca o lumânare dar el umplându-se de îndrăzneală mai tare premărea pe Hristos. Văzând păgânul Urban că nu poate să-l frângă după trei zile împlinite de chinuri a poruncit să-i lege o piatră şi să-l arunce în mare. Chiar în ceasul acela pământul s-a cutremurat şi marea s-a învolburat şi toţi au fost cuprinşi de frică mare, iar valurile au pus trupul mucenicului pe pământ în poarta cetăţii. Prigoana nu a încetat şi a fost prins şi Edesie, fratele lui Amfian, care a fost întemniţat şi torturat. A fost dus la judecată în Alexandria şi când i-a venit rândul şi el l-a certat pe judecător. L-au muncit pe el ca şi pe fratele lui şi l-au aruncat în mare. Aşa au primit cei doi fraţi cununa muceniciei. 

La 2 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Policarp;
  • Sfântul Grigorie din Nicomidia.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

  • Calendar ortodox 2021, 31 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

    Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este prăznuit la data de 31 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 31 martie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1