Calendar ortodox 2021, 19 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Pruseifoto: Doxologia.ro
Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Pruseifoto: Doxologia.ro

Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei este prăznuit la data de 19 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 19 mai. Dezlegare la pește.

Sfântul Mucenic Patrichie a avut scaunul în cetatea Prusei din regiunea Bitiniei. Acolo el deschidea ochii păgânilor şi elinilor şi îi întorcea de la închinarea la idoli la Hristos Dumnezeu. În vremea prigoanei dezlănţuite de Iulian Apostatul asupra dreptcredincioşilor  a fost prins Patrichie şi alături de el încă trei preoţi slujitori ai lui Hristos - Acachie, Menandru şi Polien. Iulie, guvernatorul Bitiniei, i-a supus la torturi şi a încercat să-i convingă că lumina este întuneric şi că idoli la care se închină el sunt mai puternici decât Hristos. L-a aruncat pe Patrichie în apa fierbine din preajma unui vulcan iar stropii de apă care au sărit i-au ars precum scânteile focului pe cei de faţă doar sfântul stătea în apă de parcă ar fi făcut băi termale de plăcere, fără să fie vătămat, bucurându-se şi aducând slavă lui Hristos Dumnezeu. Guvernatorul Iulie s-a mâniat foarte tare văzând cele ce se întâmplă a poruncit să fie scos de ostaşi din apă şi ucis. În timp de era dus la locul de execuţie mucenicul mărturisitor al lui Hristos a ridicat mâinile spre cer şi a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate zicând “Dumnezeule, împărate şi Stăpâne al tuturor, Cel ce ţii cu puterea Ta toată făptura cea văzută şi nevăzută, ascultătorule al tuturor celor ce te cheamă pe Tine cu adevărat, Care şi aceste ape calde, spre mântuirea drepţilor şi spre pedeapsa păgânilor le-ai zidit, stai acum mie de faţă, celui care mor întru mărturisirea credinţei Tale", iar apoi, a îngenunchiat şi şi-a pus capul spre tăiere. Împreună cu el au fost ucişi pentru credinţa lor şi cei trei preoţi Acachie, Menandru şi Polien şi împreună au luat cununa biruinţei de la Iisus Hristos.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul

 Glasul al 2-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.

La 19 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Cuviosul Memnon;
  • Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
  • Sfântul Mucenic Arolot;
  • Sfânta Chiriachi;
  • Sfânta Muceniţă Teotimi.
image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net