Calendar ortodox 2021, 19 iulie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

calendar-ortodox-2021-19-iulie-sf-macrina.png

Calendar ortodox 2021, 19 iulie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare
Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare, este prăznuită la data de 19 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Macrina este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 19 iulie.

Calendar ortodox 2021, 19 iulie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

Sfânta Cuvioasă Macrina, a fost sora Sfinţilor Vasile cel Mare şi a lui Grigorie de Nissa, fiind cea mai mare din cei 10 copii ai familiei. Sfânta Macrina a fost logodită cu un bărbat de seamă, respectat şi cinstit, iscusit la învăţătură şi strălucit în înţelepciune, dar acesta a murit tânăr iar planurile lor de nuntă au fost zădărnicite. Fecioara Macrina a considerat că promisiunea de logodnă nu poate fi încălcată aşa că s-a gândit că al doilea bărbat nu-i mai trebuie. Ea a rămas alături de mama ei, Emilia, să-i fie de ajutor şi sprjin şi împreună au intrat la mănăstire. După ce maica Emilia a trecut la Domnul, Sfânta Macrina s-a retras în pustie, unde s-a rugat până la moarte. Înainte să moară sfânta Macrina a fost vizitată de fratele ei, Grigorie de Nissa, pe care nu-l mai văzuse de opt ani au petrecut câteva ore împreună şi au depănat amintiri. Grigorie a stat la căpătâiul surorii lui până aceasta şi-a spus ultima rugăciune, şi-a făcut semnul crucii, apoi împăcată cu lumea aceasta s-a alăturat cetei cuvioaselor care stau dea dreapta Domnului. 

Troparul Sfintei Cuvioase Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Macrina, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Iubind din toată inima pe Dumnezeu Cel Bun, Preacuvioasă Macrina şi cinstita Cruce a Acestuia pe umeri luând, cu osârdie ai urmat Lui, de unde ai şi aflat iertare de greşeli.

La 19 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni;
  • Patru Sfinţi Sihastri;
  • Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei;
  • Aflarea moaştelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul