Calendar ortodox 2021, 19 februarie. Sfinţii zilei. Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia

calendar-ortodox-2021-19-februarie-sfintii-apostoli-arhip-filimon-si-sotia-sa-apfia.jpg

Calendar ortodox 2021, 19 februarie. Sfinţii zilei. Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia
Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia
foto: Doxologia.ro

Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia sunt prăznuiţi la data de 19 februarie în Calendarul ortodox. Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 19 februarie.

Calendar ortodox 2021, 19 februarie. Sfinţii zilei. Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia

Sfântul Apostol Arhip a fost în ceata celor 70 de apostoli ai lui Hristos, episcop în cetatera Frigiei urmându-i în scaunul arhieresc lui Epafras. Sfântul Apostol Pavel îl numeşte “ostaşul său” în epistola sa către Coloseni adresată lui Filimon. Filimon, cetăţean de vază a cetăţii colose, şi soţia lui Apfia, au făcut din casa lor biserică şi loc de adunare pentru creştinii din oraş iar acolo se săvârşeau slujbe şi cateheze exact ca în biserică. Mai apoi, Filimon a fost episcop în apostolie, adică  nu a avut scaun ci a mers din cetate în cetate porpovăduind Evanghelia lui Hristos. Dacă sfântul Filimon a mers din cetate în cetate, femeia lui, Apfia, a rămas în Colose unde avea grijă de rânduiala bisericii, slujea lui Dumnezeu ziua şi noaptea, în posturi şi rugăciuni, şi odihnea pe sfinţii lui Hristos care se oboseau binevestind pe Mântuitorul nostru. Casa ei nu era numai biserică, ci şi bolniţă şi adăpost unde îi primea pe toţi cei care nu aveau unde să-şi odihnească capetele.

Într-o zi când toţi erau adunaţi la slujbă, închinătorii la idoli, care-i urau pe creştini, au dat năvală peste ei fără nici un avertisment. Pe unii i-au gonit, pe alţii i-au bătut sau chiar i-au ucis. Sfinţii Apostoli Arhip şi Filimon dar şi Sfânta Apfia au fost capturaţi şi i-au dus legaţi la Efes înaintea guvernatorului Artoclis care a dat poruncă să fie torturaţi. I-au băturt bine şi mai apoi i-au îngropat în pământ până la mijloc şi i-au bătut cu pietre. Sfinţii Filimon şi Apifia au trecut la Domnul dar sfântul Ahip nu a murit aşa că au adus copii să-l batjococrească cu cuţitele şi ei l-au străpuns pe sfânt.

Troparul Sfântului Apostol Arhip

Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Arhip, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Arhip

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Apostole Sfinte Arhip, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

La 19 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Mucenici Maxim;
 • Teodot, Isihie şi Asclepiodota;
 • Sfântul Cuvios Conon;
 • Sfântul Cuvios Ravula;
 • Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Evghenie şi Macarie.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 18 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei

  Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei este prăznuit la data de 18 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 18 februarie.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1