Calendar ortodox 2021, 18 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

calendar-ortodox-2021-18-iulie-sf-emilian.png

Calendar ortodox 2021, 18 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor
Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor este prăznuit la data de 18 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Emilian este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 18 iulie.

Calendar ortodox 2021, 18 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Sfântul Mucenic Emilian a fost robul unui păgân înstrărit din cetatea Durustor. După ce Constantin cel Mare a desfiinţat toate edictele care îi pedepseau pe creştini pacea s-a aşternut în imperiu. Cu toate astea curând Iulian, împăratul care a rămas în istorie cu supranumele de Apostatul, a decis să reinstaureze cultul păgân al idolilor şi a declanşat iar prigoana împotriva celor ce nu jertfesc idolilor. Împăratul apostat a trimis oameni de încredere în tot imperiul pentru a îi găsi şi pedepsi pe creştini. În ţara Misiei a ajuns nemilosul Capitolin, plin de înşelăciune şi cu inima întunecată, posedat de diavol şi urâtor de oameni. Când acesta a făcut un ospăţ cu jertfe aduse idolilor, Emilian a intrat pe ascuns în templu şi a zdrobit idolii cu ciocanul, a răsturnat altarul şi a împrăştiat jertfele. Capitolin s-a mâniat şi a dat ordin să fie căutat şi prins cel ce a făcut acestea. Emilian a şi-a recunoscut vina şi a fost bătut mult şi fără milă, cerându-i-se să renunţe la credinţă. Văzând că refuză l-au scos afară din cetate şi au făcut un foc mare şi au aruncat în vâlvătaie pe Sfântul Mucenic Emilian, dar iar focul l-a înconjurat dar minune mare, lui nu i-a adus nici o vătămare doar pe păgânii prea apropiaţi i-a ars, pe unii mai tare iar alţii abia au scăpat. Doar sfântul a stat în foc până vâlvătaia s-a potolit apoi şi-a făcut cruce şi a zis “Doamne Iisuse Hristoase, primeşte duhul meu!", apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Nişte cetăţeni care în taină erau creştini au recuperat trupul, care nu avea nici un fir de păr ars de foc, cu ajutorul soţiei lui Capitolin, l-au uns cu aromate şi l-au îngropat cu cinste, cu psalmi şi cu cântări. Aşa şi-a primit martiriul Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor în vremea împăratului Iulian Apostatul. 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Emilian, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor

 Glasul al 4-ea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-te-ai luminos luminător, mucenice şi cu strălucirile minunilor luminezi toată făptura, izgonind totdeauna negura patimilor de la cei ce te cinstesc pe tine, Mărite Mucenice Emilian.

La 18 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Pavel, Teis şi Valentina;
  • Sfântul Mucenic Iachint din Amastrida;
  • Sfântul Mucenic Marchel;
  • Sfinţii Mucenici Dasie şi Maron;
  • Sfântul Cuvios Pamvo;
  • Sfântul Stefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfântul Ioan, mitropolitul Calcedonului;
  • Sfânta Elisabeta Feodorovna.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul