Calendar ortodox 2021, 18 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei şi Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

calendar-ortodox-2021-18-ianuarie-sf-atanasie-doxologia.png

Calendar ortodox 2021, 18 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei şi Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei
Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei
foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei şi Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei sunt prăznuiţi la data de 18 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei şi Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 18 ianuarie.

Calendar ortodox 2021, 18 ianuarie. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei

Atanasie de copil se juca cu cei de o vârstă cu el de-a biserica şi făceau precum copii în joacă, ceea ce vedeau în biserică. Prietenii lui îl aleseseră episcop iar el numise prezbiteri şi diaconi şi veneau la el copii păgâni nebotezaţi şi îi boteza cu apă din mare spunând cuvintele tainei botezului aşa cum le auzise şi le învăţase în biserică, iar apoi îi învăţa, după mintea şi înţelegerea lor de copii. Patriarhul de atunci al Alexandriei era Alexandru şi când a văzut ce făceau copii i-a chemat la el şi iscodindu-i a aflat că totul se făcuse după legea credinţei aşa că a hotărât că botezul este perfect valabil aşa că l-a împlinit cu Taina Mirungerii. 

Apoi Atanasie a crescut iar părinţii lui l-au dăruit lui Dumnezeu şi l-au făcut cleric. Ca diacon l-a însoţit şi a fost martor la primul sobor ecumenic de la Niicea din anul 325 iar după ce a răposat părintele Alexandru i-a luat locul în scaunul episcopal şi a continuat lupta cu erezia răspândită de Arie. Drept urmare multe minciuni se spuneau despre el şi multe vini neadevărate se puneau pe seama lui. Cu toate astea Atanasie al Alexandriei fost episcop al Alexandriei tinp de 46 de ani dar datorită tulburărilor din biserică provocate de arieni aproape 20 de ani i-a petrectut în exil şi a lăsat după el în scaunul episcopal pe Petru, preieten şi apropiat care fusese părtaş la multe din luptele şi necazurile lui. 

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ierarhilor prea mari ai Bisericii şi vitejilor apărători ai dreptei credinţe în Hristos, păziţi pe toţi cei ce cântă: mântuieşte, Îndurate, pe cei ce Te cinstesc pe Tine, cu credinţă.

Calendar ortodox 2021, 18 ianuarie. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în 378. A practicat asceza şi s-a curăţit de patimi. A fost ales episcop al Alexandriei după mare luptă cu ereticii novaţieni. L-a combătut pe Nestorie la al treilea sinod ecumenic de la Efes din anul 431, sinod la care i s-a recunoscut şi Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu. Mai este pomenit şi la 9 iunie de Biserica Ortodoxă.

La 18 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Muceniţă Xenia;
  • Sfântul Cuvios Marcian din Cipru. 
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 17 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

    Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este prăznuit la data de 17 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 17 ianuarie.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1