Calendar ortodox 2021, 17 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

calendar-ortodox-2021-17-ianuarie-sf-antonie-si-lupta-cu-patimile-doxologia.jpg

Calendar ortodox 2021, 17 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare şi lupta cu patimile
foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este prăznuit la data de 17 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 17 ianuarie.

Calendar ortodox 2021, 17 ianuarie. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare s-a născut într-o familie de creştini înstăriţi, în orăşelul Coma, în anul 251. Când mergeau la biserică, spre deosebire de alţi copii, nu îi ardea de joacă ci era atent la citiri şi gândea în folosul a ceea ce auzea. Nu le-a cerut niciodată nimic părinţilor săi ci se mulţumea cu ceea ce avea şi nici o plăcere lumească nu îi stârnea interesul. Când au murit prăinţii lui Sfântul Antonie avea 20 de ani împliniţi şi a rămas cu o avere mare şi cu sora lui mai mică în grijă. Urmând învăţăturile Evangheliei, a dat-o pe sora lui în grija unei comunităţi de fecioare, ia el a dăruit toate pământurile vecinilor iar bunurile le-a vândut şi arginţii obţinuţi i-a dăruit săracilor. Încă nu erau în Egipt mănăstiri şi nici de pustnici în pustie nu se auzise aşa că Antonie se îndeletnicea pe lângă casă cu nevoinţele. Iar pentru că apostolul spuse-se că cine nu munceşte să nu mănânce el muncea şi din plata ce o primea dădea o parte săracilor şi o parte o păstra pentru trebuinţele lui zilnice şi imediate. El se ruga necontenit şi lua aminte la citire aşa fel încât să înţeleagă absolut tot ce se citea şi să le ţină minte. El era smerit şi ascultător şi se îndeletnicea cu fapta bună, iar când se retrăga în singurătate diavolii năvăleau pe el dar Iisus nu-l lăsa niciodată singur şi-i venea în ajutor atuunci când Antonie nu mai putea răbda şi privea în sus. El a fugit în pustie unde a stat nevăzut de faţă omenească timp de 20 de ani, iar când s-a întors era precum plecase, şi se mirau ce-i care-l cunoşteau pentru că nu era nici gras dar nici uscat de post pre lung, ca şi cum nu s-ar fi luptat împotriva diavolilor. Pe cei care erau de faţă şi erau bolnavi i-a vindecat iar pe cei posedaţi de duhuri rele i-a mântuit. Pe mulţi mâhniţi îi mângăia şi pe mulţi vrăjmaşi îi schimba în prieteni. Sfântul Antonie cel Mare ne învaţă că Dumnezeu nu i-a făcut pe draci răi, ci buni, doar că ei au căzut  în rău prin voia lor îndeletnicindu-se cu amăgirea oamenilor încercând să-i împiedice să urce la cerurile de unde ei au căzut. Şi ne mai învaţă că nu trebuie să ne luptăm cu trupul ci cu poftele trupului şi cu duhurile răutăţii şi că nu trebuie să ne temem de nimic ci prin post, rugăciune şi credinţă în Hristos să le depărtăm de la noi. 

Sfântul Antonie cel Mare este considerat ca fiind întemeietorul vieţii monahale şi este cel mai însemnat sihastru al începuturilor creştinismului. El a trecut la Hristos în anul 356 în deşertul Kolzim de pe malul drept al Nilului, iar trupl lui a fost ascuns de doi ucenici cărora le-a poruncit să uite locul unde l-au pus. 

Troparul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 4-lea

Asemănându-te cu obiceiurile râvnitorului Ilie şi urmând Botezătorului pe drepte cărări, Preacuvioase Părinte Antonie, te-ai făcut locuitor pustiului şi ai întărit lumea cu rugăciunile tale. Pentru aceasta, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Lepădând tulburările lumeşti, viaţa sihăstrească ai dus-o până la capăt, Botezătorului urmând îndeaproape, preacuvioase. Deci împreună cu dânsul te cinstim, părinte al părinţilor, Sfinte Antonie.

La 17 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Antonie cel Nou;
  • Împăratul Teodosie cel Mare:
  • Sfântul Cuvios Ahila.
Loading...
 
 

Citește și

  •  calendar ortodox 2021, calendar crestin ortodox 2021, calendar crestin, sarbatori, sarbatori religioase, sarbatori religioase 2021, sfinti, sfinti calendar ortodox, sarbatori ortodoxe, calendar ortodox, calendar ortodox 2021 ianuarie, Lanţul sfântului Ap

    Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru se face la data de 16 ianuarie în Calendarul ortodox. Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 16 ianuarie.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1