Calendar ortodox 2021, 17 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

calendar-ortodox-2021-17-februarie-sfantul-teodor-tiron.png

Calendar ortodox 2021, 17 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron
Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron
foto: Doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este prăznuit la data de 17 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 17 februarie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 17 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

Când împăraţii Maximian şi Maxim au instituit teroarea asupra celor ce credeau în Hristos era mare frică şi nevoinţă. Cei care erau mai tari la suflet se duceau şi mărturiseau cu îndrăzneală şi apoi mureau în cumplite chinuri. Alţii, de frică, se lepădau de Hristos şi se duceau şi se închinau idolilor pierzându-şi astfel sufletul. Pe calea de mijloc erau unii care fugeau şi se ascundeau în locuri pustii în care mâna autoritarilor tirani nu putea să-i ajungă iar alţii erau creştini în ascuns prezentându-se elini cu făţărnicie. Dintre aceştia din urmă făcea parte şi Teodor, creştin din neam în neam, care se temea să-şi mărturisească credinţa te frica chiunurilor la care ar fi fost supus dar se gândea că nu este încă voia Domnului ca el să mărturisească. 

Teodor făcea parte dintr-o legiune de elită a armatei imperiale formată din 893 de ostaşi ce purta numele de “Mărgăriti” ce se tâlcuia tari şi puternici. Legiunea era condusă de generalul Vringa şi acesta le-a da poruncă să meargă împreună cu el în părţile Răsăritului unde într-o pădure îşi făcuse sălaş un balaur înfricoşător. Pentru a înţelege care este voia lui Dumenzeu, Teodor s-a dus de unul singur să-l caute pe balaur şi când l-a găsit  şi-a făcut semnul cruci şi l-a omorât, apoi s-a întors la unitatea sa. A venit o sărbătoare păgână când toţi soldaţii au ieşit să ajucă jertfă şi seă se închine idolilor doar Teodor a rămas în cortul său. El a ignorat ordinul generalului Vringa care i-a spus că sunt mai mulţi creştini în legiune care aduc jertfă zeilor păgâni, mărturisind cu îndrăzneală că el este ostaş al împăratului Hristos. A fost aruncat în temniţă fără hrană şi fără apă până se va hotărî să se închine la idoli dar peste noapte l-a vizitat Hristos şi i-a spus "Îndrăzneşte, Teodore, iată Eu sunt cu tine. Să nu primeşti hrană sau băutură pământească, că vei avea altă viaţă nepieritoare şi veşnică în ceruri". Sfântul Teodor a început a se veseli şi a cânta aducând slavă lui Dumnezeu. Iar îngerii îi slujeau şi cântau împreună cu el. Când au auzit gardienii cântarea sau alergat să vadă ce se întâmplă dar uşile şi încuietorile erau neatinse. Pe ferestruică au văzut oameni mulţi în haine strălucitoare aşa că s-au speriat şi au fugit la guvernator să-i dea de veste. Guvernatorul a venit cu oaste, au înconjurat înghisoarea gândind că alţi creştini sunt împreună cu sfântul. Dar încuietorile şi gratiile erau intacte iar sfântul stătea singur în celulă. A doua zi l-au scos şi l-au torturat iar el în loc se plângă cânta cântece de slavă lui Dumnezeu. L-au chinuit cât au putut şi apoi văzând că nu au nici o şansă să-l întoarcă de la credinţa sa l-au aruncat în foc. 

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron,

Glasul al 4-lea

Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron

Glasul al 4-lea

Credinţa lui Hristos ca pe o pavăză înăuntru în inima ta primind-o, puterile cele potrivnice le-ai călcat în picioare, pătimitorule şi cu cunună cerească ai fost încununat, în veci, Preafericite Teodor, ca un nebiruit.

La 17 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Mariamna, sora sfântului Apostol Filip;
  • Preacuviosul Auxiviu;
  • Preacuviosul Teostirict;
  • Sfântul Mina Calicheladul;
  • Sfântul Ierarh Ermoghen, Patriarhul Moscovei;
  • Cuviosul Salaman;
  • Împăraţii Marcian şi Pulcheria;
  • Sfântul Mucenic Teodor Vizantiul.
Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1