Calendar ortodox 2021, 17 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

calendar-ortodox-2021-17-aprilie-sf-mc-simeon-ep-persiei.png

Calendar ortodox 2021, 17 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei
Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei
foto: Doxologia.ro

Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei este prăznuit în anul 2021 la data de 26 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 aprilie. Denia Prohodului Domnului. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 17 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Când s-a întărit comunitatea creştinilor din persia duşmanii lor s-au speriat şi vrăjitorii credinţei persane au început să-i vorbească de rău la împăratul Savorie iar împăratul dându-le crezare a pus biruri din ce în ce mai mari pe creştini obosindu-i şi asuprindu-i. Apoi au început să jefuiască bisericile şi să-i omoare pe preoţii lui Hristos fără să le fie frică şi fără să fie pedepsiţi. Împăratul Persiei, Savorie se lăuda deja că-i va ucide pe toţi creştinii din împărăţia sa. 

Doar că slujitorul cel mai de încredere şi mai apropiat, Husdazat, nu a mai suportat nedreptatea şi i-a mărturisit împăratului Savorie că el este creştin. Acesta a încercat în fel şi chip să-l înduplece dar Husdazat nu a renunţat la Hristos şi împăratul l-a decapitat, socotind că în felul acesta creştinii se vor speria. Dar sfântul Simeon şi toţi preoţii aflaţi în temniţele împărăteşti se bucurau şi se îmbărbătau unuul pe celălalt. Vrăjitorii păgâni îi ademeneau pe creştini promiţându-le viaţa pământească pe când ei doreau viaţa cerească mai mult ca orice. Erau aunci 100 de creştini întemniţaţi şi toţi au fost ucişi iar ultimul a fost sfântul Simeon. Împreună cu ei au fost ucişi şi doi bătrâni, Avdelae şi Anania dar când i-a venit rândul lui Anania acesta s-a speriat şi a vrut să renunţe. În acel moment un nobi îl împărăţiei, pe nume Fusic l-a îmbărbătat mărturisindu-l al rândul său pe Hristos. A fost şi el ucis de sângerosul împărat în chinuri groaznice iar mai târziu şi fica lui, fecioară. 

A trecut un an de la sângeroasele evenimente şi eunulcul împăratului, alt om de încredere al acestuia şi slujitor credincios s-a mărturisit creştin, eunucul Azad. El a fost ucis în săptămâna patimilor din acel an împreună cu alţi 1.000 de creştini. Dupăc e l-a ucis pe Azad, împăratul a poruncit să oprească prigoana împotriva creştinilor de rând şi să-i caute numai pe preoţi şi pe învăţători.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei şi al Sfântului Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei

 Glasul al 2-lea 

Ca un soare a răsărit nouă credincioşilor sfântă pomenirea voastră, pe care astăzi o săvârşim, Preaînţeleptilor, Sfinţiţilor Simeon şi Acachie, strigând: rugaţi pentru noi pe Cel Singur şi Iubitor de oameni.

La 17 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Preacuviosul Acachie, episcopul Melitinei.
  • Sfântul mucenic Adrian;
  • Sfântul Agapet, papa al Romei;
  • Sfântul Macarie, Arhiepiscopul Corintului.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 16 aprilie. Sfinţii zilei. Sfintele Muceniţe fecioare Agapi, Hionia şi Irina

    Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia si Irina sunt prăznuite la data de 16 aprilie în Calendarul ortodox. Sfintele Muceniţe Agapi, Hionia şi Irina sunt între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 16 aprilie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.