Calendar ortodox 2021, 15 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Onisim

calendar-ortodox-2021-15-februarie-sfantul-apostol-onisim.png

Calendar ortodox 2021, 15 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Onisim
Sfântul Apostol Onisim
foto: Doxologia.ro

Sfântul Apostol Onisim este prăznuit la data de 15 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Onisim este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 15 februarie.

Calendar ortodox 2021, 15 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Onisim

Sfântul Apostol Onisim a fost rob al lui Filimon unul din cei 70 de apostoli. Înainte de apostolia lui Filimon, robul Onisim a greşit faţă de stăpânul său şi de frică să nu fie pedepsit a fugit la Roma unde s-a alăturat sfântului apostol Pavel. Sfântul Pavel îi scrie lui Filimon cerând iertarea şi eliberarea robului Onisim. 

Onisim a rămas în slujba lui Pavel până la execuţia acestuia de către romani, apoi a propovăduit Evanghelia în Spania, Patra, Colose, Carpetania şi a fost pus episcop în Efes după sfântul Timotei şi Sfântul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu. În timpul domniei lui Traian a fost capturat şi dus la Roma. Iscodit fiind despre viaţa deşartă după credinţa lui le-a explicat a fi robul plăcerilor şi că plăcerea trupească încinge focul pedepsei, iubirea de argint năpăstuieşte pe aproape, farmecele sunt motivul asupririi, mândria te face să te crezi superior, zvastia l-a îndemnat pe Cain la fraticid, bârfa şi  minciuna care ca un nor se întinde asupra tuturor, vrăşmăşia adevărului şi prietenia cu diavolul a dus pe Eva la păcat, mânia care declanşează războaie şi pune la cale patricide, iar beţia merge alături de neînfrânare. A fost aruncat în temniţă unde a petrecut 18 zile veselindu-se ca în Raiul cel mai luminos întru Domnul Dumnezeu. Se adunau celalţi întemniţaţi la el şi le vestea cuvântul lui Dumnezeu şi le dădea sfaturi pe calea cunoştinţei Adevărului. A fost eliberat şi trimis în exil, la Putio. Acolo, Sfântul Osim nu a încetat a propovădui Evanghelia şi a îndemna pe toţi la viaţă veşnică. A fost din nou prins, bătut mult şi fără cruţare apoi decapitat. O femeie creştină de neam împărătesc i-a pus trupul într-o raclă de argint cinstindu-l şi pomenindu-l ca pe un sfânt.

Troparul Sfântului Apostol Onisim

Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Onisim

Ca o rază ai ieşit, luminând lumii, fericite, luminat fiind de razele Apostolului Pavel, soarele cel preastrălucitor, care a luminat lumea. Pentru aceasta, toţi te cinstim, Sfinte Apostole Onisim.

La 15 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Sigfrid, Luminatorul Suediei;
  • Sfântul Mucenic Maior;
  • Sfântul Eusebiu;
  • Sfântul Antim din Chios;

La 15 februarie în calendarul ortodox 2021 se cinsteşte

  • Icoana Maicii Domnului din Vilnius;
  • Icoana Maicii Domnului “a Sfântului Dalmat”; 
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1