Calendar ortodox 2021, 15 aprilie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim

Ultima actualizare:

    Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofimfoto: Doxologia.ro
Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofimfoto: Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt prăznuiţi la data de 15 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 15 aprilie. Zi de post.

Sfântul Apostol Aristarh a fost episcop în Apamia Siriei şi a fost întemniţat împreună cu Gaius de mulţimea furioasă care se ridicase împortiva lui Pavel, întrucât îi era tovarăş apropiat în propovăduirea Evangheliei lui Hristos încât acesta din urmă îl numeşte “împreună lucrător”. Este pomenit în Faptele Apostolilor şi în epistolele Sfântului Apostol Pavel către Coloseni şi către Filimon.

Sfântul apostol Pud a fost cetăţean înstărit şi făcea parte din aristocraţia Romei. El era dreptcredincios şi i-a găzduit la el acasă pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel iar mai apoi a adăpostit întruniri ale credincioşilor. Pe urmă a transformat casa în biserică care s-a numit “păstorească”. Se zice că în casa lui Pud ar fi lucrat cele sfinte chiar sfântul Petru. Este pomenit de către Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Timotei.

Sfântul Trofim a fost şi el alături de Sfântul Apostol Pavel în lucrarea. Din Epistola către Timotei aflăm că pe când propovăduiau în Milet Sfântul Trofim a căzut bolnav şi nu s-a mai putut deplasa.  Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim au urmat prigonirile pe care le-a îndurat Sfântul Apostol Pavel inclusiv moartea, ei fiind decapitaţi în timpul prigoanei lui Nero, aşa cum a fost şi Pavel. 

Troparul Sfinţilor Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim

Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-s-a astăzi praznicul cel cinstit al Apostolilor, luminându-ne pe noi şi alungând întunericul păcatului, celor ce strigăm: arătatu-s-a Lumina şi a venit Izbăvirea.

La 15 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul mucenic Crescent cel din Mira Lichiei;
  • Sfintele muceniţe Vasilisa şi Anastasia;
  • Preacuviosul Leonid episcopul Atenei;
  • Sfinţiii mucenici Teodor preotul şi Pavsolipic.
image
image
image
image
image
image
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net