Calendar ortodox 2021, 14 septembrie. Sărbătoarea zilei. Înălțarea Sfintei Cruci

calendar-ortodox-2021-14-septembrie-inaltarea-sf-cruci.png

Calendar ortodox 2021, 14 septembrie. Sărbătoarea zilei. Înălțarea Sfintei Cruci
Înălțarea Sfintei Cruci
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită la data de 14 septembrie în calendarul ortodox. Înălțarea Sfintei Cruci este praznicul zilei cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 14 septembrie.

Calendar ortodox 2021, 14 septembrie. Sărbătoarea zilei. Înălțarea Sfintei Cruci

Biserica aminteşte în această zi de descoperirea sfintei şi dătătoarei de viaţă cruci lui Hristos de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Pe când se afla la Ierusalim, împărăteasa a cerut să fi căutată crucea Mântuitorului şi în pământul de pe Golgota au găsit cele trei cruci pe care au fost crucificaţi Mântuitorul nostru şi cei doi tâlhari. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Macarie a atins cu cele trei cruci o femeie moartă şi atunci când în urma atingerii femeia a înviat, atunci s-a dovedit fără de tăgadă care este crucea cea dătătoare de viaţă, crucea pe care a fost răstignit Domnul. Patriarhul a înălţat sfânta Cruce înaintea întregului popor şi apoi a fost depusă în biserica Sfintei Învieri unde a rămas până în anul 614, la 4 mai, când Ierusalimul a căzut în robia perşilor care au dărâmat biserica şi au furat preţiosul odor. Crucea a fost recuperată după 10 ani, când cu ajutorul lui Dumnezeu împăratul Heraclie l-a învins pe Hosroe, regele perşilor şi a readus sfântul Lemn la Ierusalim. Iar mai apoi, în anul 633 l-a mutat cu alai mare la Constantinopol. Aici crucea a fost împărţită în părticele mici şi împrăşitată în întreaga creştinătate. Cu toate asta Crucea Domnului îşi păstrează toată puterea lui Dumnezeu, taina şi lucrarea ei rămâne vie şi ndespărită de lucrarea Duhului Sfânt. Crucea rămâne altarul jertfei a Fiului lui Dumnezeu, jertfa de răscumpărare a noastră a tuturor, pentru totdeauna. Astăzi, în toate bisericile se cântă “Crucii tale ne închinăm Stăpâne şi Sfântă Învierea ta o lăudăm şi o mărim”.

Tropar la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci

 Glasul 1

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Condac la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci

 Glasul al 4-lea 

Cel Ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe dreptcredincioşii creştini, dăruindu-le biruinţă asupra celui protivnic; având ajutorul Tău, armă de pace nebiruită biruinţă.

La 14 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Adormirea Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Împărăteasa Plachila;
  • Sfinţii Părinţi care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
  • Sfântul Mucenic Papa;
  • Sfântul Mucenic Teoclit;
  • Sfântul Valerian, pruncul;
  • Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos).
  • Sultana Mara, prinţesa Serbiei.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5