Calendar ortodox 2021, 14 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Isidor din Hios

calendar-ortodox-2021-14-mai-sf-isidor-din-hios.png

Calendar ortodox 2021, 14 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Isidor din Hios
Sfântul Mucenic Isidor din Hios
foto: Doxologia.ro

Sfântul Mucenic Isidor din Hios este prăznuit la data de 14 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 14 mai. Dezlegare la pește.

Calendar ortodox 2021, 14 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Isidor din Hios

Sfântul Mucenic Isidor din Hios a intrat în armata împăratului Deciu chiar în primul an al înscăunării în subordinea comandantului Numerian. Apoi împăratul Deciu a dat ordin ca toţi militarii din armata sa să aducă jertfă zeilor, iar cei ce nu o vor face să fie obligaţi prin chinuri şi tortură. Înainte de a se alătura armatei Isidor ducea o viaţă dreaptă, petrecându-şi viaţa ţinând posturile şi înfrânându-şi poftele, făcea lucrurile cu înţelepciune, se ferea de desfătările şi deşertăciunile lumii şi fugea de lucruirile necurate pe care le făceau păgânii. Acum în armată fiind, iar ordinul împăratului fiind dat, Isidor a fost deconspirat la comandant de un camarad, un soldat cu numele de Iulie, că rejuză să împlinească ordinul împărătesc de a aduce jertfă idolilor. Atunci comandantul i-a dat de ales, să jertfească idolilor sau va fi bătut. A fost bătut cu vine de bou dar Isidor tot Îl mărturisea pe Hristos.  Atunci i-au tăiat limba ca să nu-l mai mărturisească pe Hristos dar sfântul Mucenic tot grăia Adevărul, în schimb comandantul nu mai putea scoate o vorbă chiar dacă avea limba în gură, la locul ei. Atunci Sfântului mucenic Isidor i-au tăiat capul, şi trupul i l-au aruncat la câni, dar animalele înfometare nu s-au atins de el. Un creştin tăinuit pe nume Amonie a luat cinstitul trup şi l-a îngropat în secret şi mai târziu, şi el la rândul lui, şi-a primit coroana mucenicească. Mai apoi o cuvioasă pe nume Mironia a găsit moaştele lui Isidor, le-a scos din pământ, le-a uns cu miresme de preţ şi le-a aşezat în pânză curată, iar după încetarea prigoanelor a zidit o biserică închinată sfântului şi unde bolanvii se vindecau rugânduse la Dumnezeu iar Sfântul Mucenic Isidor din Hios le era mijlocitor. 

Troparul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

 Glasul al 3-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Îndreptător prea mare lumii tu te-ai arătat, sfinte, cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu. Pentru aceasta te lăudăm pe tine astăzi, mucenice de Dumnezeu înţelepţite, mărite Isidor.

La 14 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Terapont;
 • Sfântul Mucenic Alexandru din Conducheli;
 • Sfinţii Mucenici Alexandru, Varvar şi Acolut;
 • Sfântul Leontie, patriarhul Ierusalimului;
 • Sfântul Mucenic Marcu Criteanul;
 • Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 13 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Glicheria

  Sfânta Muceniță Glicheria este prăznuită la data de 13 mai în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Glicheria este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 13 mai.

 • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1