Calendar ortodox 2021, 13 octombrie. Sărbătoarea zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Andrei la Iașifoto: Doxologia.ro
Sfântul Apostol Andrei la Iașifoto: Doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este prăznuită la data de 13 octombrie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este sărbătoarea zilei cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 13 octombrie. Zi de post.

Calendarul creştin ne pune în fiecare zi în faţa veşniciei, îndemnându-ne să trăim în fiecare zi vieţile sfinţilor noştri înaintaşi şi pomenirea în vechi a faptelor lor pline de minuni mântuitoare. Astfel evenimentele mântuitoare pe care le-am trăit noi înşine sau am fost contemporani cu ele ne dau o stare de spirit cu totul aparte. Aici se înscrie şi evenimentul din 1996 când în oraşul sfintei Parascheva a sosit racla cu moaştele sfântului Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României. 

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași este prăznuită la data de 13 octombrie în calendarul ortodox. În anul 1996, la propunerea IPS mitropolit Daniel, astăzi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost adusă la Iaşi racla cu capul sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras, Grecia. Această sărbătoare a fost însemnată de Sfântul Sinod cu cruce neagră din anul 1997. În 1996 sute de credincioşi de toate vârstele, pelerini veniţi să-i aducă un omagiu Sfintei Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei, au avut ocazia e a participa la slujba în cinstea aducerii moaştelor Sfântului Andrei în România. 

Cu acea ocazie a fost compus şi troparul venirii moaştelor Sfântului Andrei în România care va răsuna până la sfârşitul lumii în noua Catedrală Naţională din Bucureşti, la fiecare pomenire a sfântului Andrei, cel care a semănat cuvântul Domnului pe pământul străbunilor noştri.

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României

 Glasul 1

Fiu al Galileei şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tau din Patra chemi popoarele la Dumnezeu şi atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.

La 13 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Florentie;
  • Sfântul Mucenic Dioscor;
  • Sfântul Nichita Patriciu, mărturisitorul;
  • Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul;
  • Sfântul Mucenic Antigon;
  • Sfintei Mucenite Hrisi.
image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net