Calendar ortodox 2021, 13 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic

calendar-ortodox-2021-13-ianuarie-martiriul_sfintilor_mucenici_ermil_si_stratonic_-_miniatura_din_menologhionul_lui_vasile_al_ii-lea_macedoneanul_985._vatican_library._roma.jpg

Martiriul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic
miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul (985. Vatican Library. Roma)

Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic sunt prăznuiţi la data de 13 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 13 ianuarie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 13 ianuarie. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic

Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic au pătimit în vremea împăratului păgân Liciniu care în încercarea de a plăcea zeilor lui a început prigoana asupra creştinilor. Când Liciuniu se afla în vizită la cetatea Singhidon ce se afla pe locul Belgradului de astăzi, Ermil a fost turnat de către un oştean împăratului că este creştin şi că râde şi-i batjocoreşte pe idoli şi nici împăratului nu-i arată prea mult respect. Împăratul s-a enervat şi a dat ordin ca Ermil să fie găsit şi adus în faţa lui la judecată. Când a fost adus în faţa împăratului Sfântul Ermil nu s-a speriat ci l-a înfruntat  cu multă îndrăzneală mărturisindu-şi credinţa şi luând în batjocură pe idolii păgâni. Împăratul nu putea suferi ceea ce auzea aşa că a dat ordin de tortură. Călăii îndeplineau ordinul împăratului şi-l avertizau pe chinuit să renunţe la credinţa lui, să aducă jertfă idolilor şi să-l cinstească pe împărat. Ermil a fost aruncat în închisoare, şi a primit răgaz trei zile să se gândească şi să renunţe la Hristos. Dar el a stat şi s-a rugat, a cântat rugăciuni şi a adus slavă lui Dumnezeu, iar când a fost scos şi adus din nou la judecată, el a stat drept şi l-a mărturisit în continuare pe Hristos. Şase călăi au început să-l bată dar el se ruga la Dumnezeu şi îndată s-a auzit un glas din cer care spunea: "Amin, Amin, zic ție, Ermile; după trei zile te vei izbăvi din aceste primejdii și vei primi mare răsplătire pentru pătimirea ta". Vorbele l-au îmbărbătat pe Ermil şi i-a făcut pe bătăuşi să se arunce cu frică la pământ, şi atunci l-au arucat din nou în temniţă. Acum pe Ermil îl păzea gardianul Stratonic, care-i era prieten şi care suferea pentru suferinţa lui dar îl admira şi se bucura pentru tăria credinţei lui. Din nou l-a chemat împăratul la judecată pe Ermil dar credinţa lui era de nestrămutat. Atunci împăratul a dat ordin să-i fie bătut şi pentru că bătaia nu avea efect asupra lui a ordonat să fie despicat pentru a vedea ce are pe dinăuntru de rezistă la bătaie. Stratonic nu a mai putut îndura vederea chiurilor la care era supus şi a început a plânge, iar unul din soldaţi l-a dat în vileag că e creştin şi că l-ar fi îngrijit pe Ermil când era în temniţă. Cei doi au început a pătimi împreună şi când împăratul a înţeles că nici unul nu va renunţa la credinţă a dat poruncă să fie înecaţi în Dunăre. Cei doi au mers la fluviu cântând cu bucurie  “Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, întru oameni bunăvoire”. Ostaşii i-au dus la Dunăre, i-au legat în năvoade şi i-au aruncat unde ştiau că-i apa mai adâncă.
Trupurile lor au fost găsite mai la vale de către nişte credincioşi, care i-au îngropat împreună, într-un mormânt să împartă veşnicia aşa cum au împărţit prietenia, chinurile şi moartea.

Troparul Sfinţilor Mucenici Ermil şi Stratonic

Glasul al 4-lea
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Ermil şi Stratonic

Glasul al 2-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.
De zbuciumul cel lumesc aţi fugit şi la limanul cel lin v-aţi mutat, prin sângiurile muceniciei; şi cu ostenelile pustniciei v-aţi încununat. Pentru aceasta v-aţi şi arătat cu mucenicii şi cuvioşii împreună locuitori.

La 13 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Iacob din Nisibe;
  • Sfinţii Mucenici Pahomie şi Papirin;
  • Sfântul Mucenic Atanasie;
  • Sfântul Cuvios Maxim Cavsocalivitul.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 11 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieţii de obşte

    Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieţii de obşte este prăznuit la data de 11 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieţii de obşte este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 11 ianuarie.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.