Calendar ortodox 2021, 13 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Martinian

calendar-ortodox-2021-13-februarie-sfantul-martinian.png

Calendar ortodox 2021, 13 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Martinian
Sfântul Cuvios Martinian
foto: Doxologia.ro

Sfântul Cuvios Martinian este prăznuit la data de 13 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Martinian este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 13 februarie.

Calendar ortodox 2021, 13 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Martinian

Sfântul Cuvios Martinian s-a nevoit încă de la vârsta de 18 ani în muntele care poartă numele de locul Corăbiei, undeva în apropierea Cezareei Capadociei. Deşi era extrem de tânăr a lăsat oraşul, şi pe toţi cei pe care-i îi cunoştea, zgomotul şi agitaţia lumească şi a ales liniştea şi pacea pustietăţii. Acolo a dus o permanentă luptă cu ispitele şi a sporit atât de mult în nevoinţă că i-a ieşit veste despre minunata sa viaţă şi au început să vină la el lumea. A primit de la Dumnezeu darul tămăduirii şi mulţi din cei ce veneau la el se vindecau de bolile lor. Chiar şi îndrăciţii găseau la el liniştea fiind alungaţi de rugăciunile bineprimite de către Dumnezeu. Diavolul suferea de faptele bune şi dreapta purtare a Sfântului şi nu o mai putea suporta aşa că a început să-l muncească. Întâi a încercat să-l sperie luând forme tot mai înspăimântătoare dar nu a reuşit să-l mişte de la rugăciune. Mai apoi a luat formă de femeie plină de nuri care încerca în fel şi chip să-l ademenească, ba împodobită, ba îmbrăcată în zdrenţe şi aproape că l-a înmuiat. Dar Dumnezeu nu l-a lăsat şi i-a dat gândul cel bun. A lua nişte vreascuri şi a făcut un foc în chilie apoi a intrat cu picioarele în vâlvătaie. Apoi singur şi-a zis dacă focul ăsta arde aşa, focul cel veşnic trebuie să fie mult mai îngrozitor. Femeia care privea cu ochii ei cum sfântul îşi arde picioarele s-a trezit ca din somn, a aruncat podoabele de pe ea şi i-a cerut sfântului iertare pentru suferinţa pe care i-a provocat-o. Apoi a intrat la mănăstire unde s-a nevoit vreme de 12 ani şi nu a mai gustat unt nici vin nu a mai băut ci numai pâine şi apă iar de dormit a dormit numai pe pământul gol. Dumnezeu i-a dat şi ei darul vindecării şi minuni a făcut. După ce şi-a vindecat picioarele Martinian a plecat  pe o insulă pustie unde a stat 10 ani, până când o fecioară a naufragiat în apropiere. El i-a lăsat pâine şi apă pentru două luni şi a sărit în apă. Fecioara a rămas acolo în locul ei şi nu a mai vrut să plece, rugându-se de 12 ori pe zi şi de 24 de ori pe noapte.

Sfântul nu s-a mai aşezat nicăieri a mers din cetate în cetate, a trecut prin 164 de cetăţi şi a plecat la Domnul în cetatea Atenei încheind fuga şi păstrându-şi credinţa. 

Troparul Sfântului Cuvios Martinian

Glasul al 4-lea

Văpaia ispitelor cu curgerea lacrimilor ai stins-o, fericite şi valurile mării şi pornirile fiarelor înfrânându-le, ai strigat: Preaslăvit eşti Atotputernice, Cel Ce m-ai mântuit de foc şi de vifor.

Condacul Sfântului Cuvios Martinian

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Ca pe un învăţător încercat al dreptei credinţe şi cinstit nevoitor de bunăvoie şi cetăţean al pustiului şi locuitor, pe Sfântul Martinian, pururea cinstitul, întru cântări, după vrednicie, să-l lăudăm; că el pe şarpe în picioare l-a călcat.

La 13 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Apostoli Acvila şi Priscila;
  • Preacuviosul Evloghie, arhiepiscopul Alexandriei;
  • Cuviosul Simeon, ctitorul Mănăstirii Hilandar din Muntele Atos;
  • Sfântul Serafim Sobolev.
Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1