Calendar ortodox 2021, 13 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon este prăznuit la data de 13 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Artemon este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 13 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 13 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon şi-a pus viaţa în slujba lui Dumnezeu. A fost 16 ani citeţ, 28 de ani diacon şi 33 de ani preot al bisericii lui Hristos. Împreună cu Sisinie, episcopul Laodichiei, au dărâmat templul zeiţei Artemis iar când comitele Patrichie a pornit cu oaste ca să-i pedepsească l-au lovit frigurile şi nu s-a însănătoşit până ce nu a renunţat să se răzbune pe Sisinie. Apoi comitele a plecat spre Cezareea Palestinei şi l-a prins pe Artemon pe care-l urmau doi cerbi şi şase măgărie sălbatice. Pentru că nu a ascuns că este creştin ci a mărturisit cu îndrăzneală, a fost legat, iar el a trimis cerbii la episcop să-i dea de veste. Cerbul i-a povestit cu glas omenesc episcopului ce s-a întâmplat şi acesta s-a rugat pentru el. Comitele Patrichie l-a dus la templul lui Esculap pentru a îl obliga să jertfească idolilor iar templul era plin de şerpi veninoşi care şuierau de-ţi îngheţa sângele în vene care erau liniştiţi doar de tămâia adusă ca jertfă. Mai marele preoţilor, la ordinul comitelui a deschis templul şi a fugit iar Artemon şi-a făcut semnul crucii şi a păşit înăuntru fără frică, iar când a ieşit şerpii l-au urmat. Toţi cei prezenţi erau îngroziţi iar Sfântul le-a zis să stea liniştiţi pentru şerpii nu au nici o putere şi a suflat asupra lor iar aceştia au murit. Văzând acest lucru Vitalis, marele preot, a crezut pe loc în Hristos şi până la urmă a ajuns episcop, dar Patrichie s-a mâniat şi l-a pus pe sfânt la torturi. Cerbul care îi dusese veşti episcopului Sisinie  s-a întors la locul unde Sfântul Mucenic Artemon suferea pentru credinţa sa i-a lins rănile şi i-a dojenit cu glas omenesc pe toţi cei prezenţi. Patrichie a decis ca sfântul să fie aruncat într-un cazan cu smoală încinsă pe foc dar toţi cei prezenţi au văzut cum este luat pe sus de îngeri şi aruncat în smoala încinsă şi s-a topit de nici oasele nu i-au rămas. 

Sfântul Artemon a botezat pe mulţi iar apoi a primit chemare de la Dumnezeu să meargă în Asia unde pe mulţi a luminat. Până la urmă păgânii l-au prins în anul 303 şi l-au decapitat iar el şi-a primit coroana muceniciei. 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Artemon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

La 13 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Dimitrie Peloponisiu;
 • Sfinţii mucenici Maxim, Cvintilian şi Dada;
 • Sfântul mucenic Elefterie Persul;
 • Sfântul mucenic Teodosie;
 • Sfântul mucenic Zoil.

 

La 13 aprilie în calendarul ortodox 2021 se cinsteşte

 • Icoana Maicii Domnului “Eghiptissa” a Sfintei Maria Egipteanca;
 • Icoana Maicii Domnului “Imnul Acatist” de la Mănăstirea Dionisiu; 
 • Icoana Maicii Domnului din Kiev-Bratsk;
 • Icoana Maicii Domnului “Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră”. 
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 12 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

  Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este prăznuit la data de 21 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 21 aprilie. Zi de post.

 • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.