Calendar ortodox 2021, 11 mai. Sfinţii zilei. Sfinţii Chiril şi Metodie, luminătorii slavilor

calendar-ortodox-2021-11-mai-sfintii-chiril-si-metodie.png

Calendar ortodox 2021, 11 mai. Sfinţii zilei. Sfinţii Chiril şi Metodie, luminătorii slavilor
Sfinţii zilei. Sfinţii Chiril şi Metodie, luminătorii slavilor
foto: Doxologia.ro

Sfinţii Chiril şi Metodie sunt prăznuiţi la data de 11 mai în calendarul ortodox. Sfinţii Chiril şi Metodie sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 11 mai.

Calendar ortodox 2021, 11 mai. Sfinţii zilei. Sfinţii Chiril şi Metodie, apostolii slavilor

Constantin şi Metodie au fost fraţi, fii lui Leon, sutaş în cetatea Tesalonicului şi ai Mariei. Metodie, care era mai mare între fraţi, a fost pus ofiţer al armatei imperiale şi a slujit la graniţa imperiului cu slavonii unde le-a deprins limba. Fericitul Constantin s-a arătat deosebit de mic deoarece nu a vrut să sugă lapte de la doică ci numai de la mama lui şi mai târziu, la şcoală mult a iubit învăţătura. El a învăţat înţelepciunea cea din afară: gramatica, retorica, facerea de stihuri a lui Homer, muzica, filosofia, aritmetica, astronomia şi toate meşteşugurile greceşti, încât îi uimea pe profesorii săi pentru pentru mare isteţime a minţii sale. Cei doi am creat alfabetul Glagolic, care înseamnă “cuvânt” special pentru slavii care se creştinau atunci şi care aveau în graiul lor sunete care nu se potriveau nici alfabetului latin, şi nici cel grecesc. Ei au tradus asftel Sfânta scriptură în limba slavonă, lucru care a deschis calea spe luminarea popoarelor slavone. Din acest alfabet a fost dezvoltat mai apoi, în special de ucenicii lor, alfabetul pe care astăzi îl numim chirilic şi care a fost şi alfabetul limbii române mai bine de 400 de ani, până în a doua jumătate a secolului al 19-lea când a fost înlocuit treptat. În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat un decret în care alfabetul latin devenea oficial alfabetul limbii române. Alfabetul chirilic al limbii române vechi, este diferit de alfabetul chirilic folosit în Republica Moldova care este doar o adaptare a alfabetului chirilic rusesc.

La 11 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Mochie;
  • Sfântul Mucenic Dioscor cel Nou;
  • Sfântul Mucenic Arghiros Tesaloniceanul.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 10 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Simon Zilotul

    Sfântu Apostol Simon Zilotuleste prăznuit la data de 10 mai în calendarul ortodox. Sfinţii Chiril şi Metodie sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 10 mai.

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1