Calendar ortodox 2021, 11 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei; Sfânta Teodora împărăteasa

calendar-ortodox-2021-11-februarie-sfantul-vlasie.png

Calendar ortodox 2021, 11 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei; Sfânta Teodora împărăteasa
fântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei
foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei şi Sfânta Teodora împărăteasa sunt prăznuiţi la data de 11 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei şi Sfânta Teodora împărăteasa sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 11 februarie.

Calendar ortodox 2021, 11 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Vlasie Episcopul Sevastiei

Sfântul Vlasie şi-a petrecut întreaga viaţă blând şi fără de prihană, depărtându-se de tot lucrul rău iar locuitorii din Sevastia Capadociei au hotărât să-l pună episcop mai ales că prigoana creştinilor era la tot pasul şi mulţi se învredniciseră a primi coroana muceniciei. Pentru că în vremea împăraţilor Diocleţian şi al lui Liciniu majoritatea creştinilor fugiseră în munţi ca să scape de chinuri, cu voia lui Dumnezeu, a luat şi ierarhul Vlasie calea munţilor şi s-a retras într-o peşteră de pe muntele Argheos. Acolo îşi petrecea vremea în rugăciuni şi nevoinţă iar animalele sălbatice veneau la el şi dacă îl găseau la rugăciune aşteptau cuminţi până se ridica şi le binecuvânta. Dar dacă vreun animal era suferind sau rănit, venea la sfântul şi acesta-l vindeca cu rugăciune şi cu mâinile goale. Când ostaşii care au primit ordin de a-i captura pe creştini l-au găsit rugându-se în peştera lui el s-a bucurat pentru că i-a venit rândul la mucenicie. Pe drumul său spre Sevastia multe minuni a făcut iar militarii au fost martori. Când a fost dus în cetate la temniţă şapte femei au cerut a sluji curăţi idolii cu apă dar în loc să-i spele i-au aruncat în lac stârnind mânia guvernatorului care mai întâi le-a supus la chinuri şi mai apoi le-a omorât. Când guvernatorul l-a chemat pe Vlasie la judecată i-a cerut să aducă jertfă zeilor lui pentru a fi iertat, iar la refuzul lui a poruncit să fie aruncat în apa lacului. Sfânul Vlasie a făcut semnul crucii peste lac şi a mers pe apă ca şi cum ar fi mers pe marmura palatului şi 68 de păgâni s-au înecat încercând să-l imite dar invocând puterile idolilor diavoleşti. Când sfântul a ajuns la mal guvernatorul furios a dat poruncă să fie tăiat cu sabia. Multe minuni s-au săvârşit şi la locul unde a fost îngropat cu cinste.

Troparul Sfântului Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Vlasie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Odrasla cea Dumnezeiască, floarea cea neveştejită, viţa cea cu multă roadă a viei lui Hristos, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Părinte Vlasie, umple de veselie pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta, cel ce te rogi neîncetat pentru noi toţi.

Calendar ortodox 2021, 11 februarie. Sfinţii zilei. Sfânta Teodora împărăteasa

Sfânta împărăteasă Teodora a fost soţia împăratului iconoclast Teofil, dar nu şi-a urmat soţul în erezia sa ci a păstrat în taină icoane şi se închina lor cu credinţă. După moartea împăratului a chemat un sobor de preoţi şi a dus icoanele la biserică şi a făcut multe slujbe şi a dat milostenie pentru ca soţul ei să fie iertat. Sfânta Teodora a făcut multe lucruri pe placul lui Dumnezeu iar apoi a lăsat împărăţia fiului ei, Mihail, iar ea a trecut la cereasca veşnicie. 

La 11 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfintele Muceniţe Enata şi Valentina şi Mucenicul Pavel;
  • Părintele Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Părintele Zenon;

La 11 februarie în calendarul ortodox 2021 se cinsteşte

  • Icoana Preasfintei de Născătoare de Dumnezeu din Areovind.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 10 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie

    Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit la data de 10 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Haralambie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 10 februarie.

  • Calendar ortodox 2021, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.