Calendar ortodox 2021, 10 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Simon Zilotul

calendar-ortodox-2021-10-mai-sf-apostol-simon-zilotul.png

Calendar ortodox 2021, 10 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Simon Zilotul
Sfântul Apostol Simon Zilotul
foto: Doxologia.ro

Sfântu Apostol Simon Zilotuleste prăznuit la data de 10 mai în calendarul ortodox. Sfinţii Chiril şi Metodie sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 10 mai.

Calendar ortodox 2021, 10 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfântul Apostol Simon Zilotul era din Cana Galileii, prieten cu familia Mariei şi a lui Iisus. Aşa au ajuns ei la nunta din Cana unde Fiul lui Dumnezeu şi-a început activitatea de profet-făcători de minuni. Acolo, când vinul s-a terminat, Iisus a transformat apa într-un vin mai bun decât cel pe care–l avuseseră nuntaşii până atunci la masă. Astfel, mirele Simon a fost martor de primă mână al celei dintâi minuni făptuită de Mântuitorul. Acesta a lăsat tot şi i-a urmat lui Hristos devenind unul din cei doisprezece apostoli, şi care şi-a dobândit numele de “zilotul” care se traduce prin “cel plin de râvnă. Mireasa lui a lăsat şi ea cele lumeşti devenind Mireasă celui fără de moarte. După Cincizecime, când Duhul Sfânt s-a pogorât peste ei sub formă de limbi de foc, Simon a luat calea Africii unde a propovăduit cu râvnă şi a pătimit pentru Hristos. A sfârşit pătimind pe cruce, la fel ca Hristos, răstignit de păgânii din Britania  unde pe mulţi i-a luminat cu lumina sfintei Evaghelii.

Troparul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Glasul al 3-lea 

Apostole sfinte Simone, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Glasul al 2-lea 

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe cel ce cu tărie a pus învăţăturile înţelepciunii în sufletele binecredincioşilor, cu laudă să fericim toţi pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă, şi cu cei fără de trupuri se veseleşte, rugându-se neîncetat pentru noi toţi.

La 10 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfintilor Mucenici Alfiu, Filadelf si Ciprian;
  • Sfantului Isihie Marturisitorul;
  • Sfantului Cuvios Lavrentie.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 9 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Isaia

    Sfântul Proroc Isaia este prăznuit la data de 9 mai în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Isaia este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 9 mai.

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.