Calendar ortodox 2020, 9 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei

calendar-ortodox-2020-9-iulie-sfantul-sfintit-mucenic-pangratie-episcopul-taorminei.png

Calendar ortodox 2020, 9 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei
Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei
foto: doxologia.ro

Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei, este prăznuit la data de 9 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 9 iulie.

Calendar ortodox 2020, 9 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei

Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei, s-a născut în Antiohia în vremea când Mântuitorul propovăduia pe pământ şi a călătorit împreună cu părinţii săi la Ierusalim unde au văzut pe Hristos cu ochii lor şi au auzit cu urechile lor dulcea învăţătură şi s-au întors la casa lor ascultând învăţăturile şi preamărnd pe Domnul. Sfântul Pangratie îl găzduieşte pe Sfântul Apostol Petru care-l unge episcop al Taorminei. El a reşuit să-i convertească pe toţi cetăţenii cetăţii la creştinism şi să alunge amintirea idolilor. Sfântul Pangratie făcea minuni nenumărate, vindeca leproşi iar idolii şi templele lor se dărâmau singure la auzul rugăciunilor sale. Comandantul Acvilin a adunat oaste mare şi a înconjurat cetatea pentru a-i pedepsi pe creştini. După o primă zi în care părea să aibă câştig de cauză, sfântul Pangratie a ieşit în faţa oştilor, îmbrăcat în haine de ceremonie, cu crucea în mână şi cu icoana Lui Iisus Hristos. Mulţi din oştenii vrăşmaşi au căzut în genunchi înaintea sfântului şi i-au cerut Sfântul Botez.  Ceilalţi soldaţi au căzut în întuneric şi cuprinşi de spaimă s-au ucis între ei.
Sfântul Pangratie a fost ucis de păgânii care au văzut cu ochii lor cum li se prăbuşeau idolii. Guvernatorul Siciliei a făcut judecată şi i-a găsit pe ucigaşi şi i-a pedepsit după măsura faptei lor. Apoi a făcut trupului sfântului o raclă de aur şi multe minuni s-au petrecut înaintea sfintelor sale moaşte.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei

Glasul al 4-lea
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Pangratie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei

Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Arătatu-te-ai ca o stea luminoasă Tavromenienilor, Sfinte Mucenice Pangratie şi ai fost sfinţit pătimitor pentru Hristos, înaintea Căruia, stând acum, roagă-te pentru cei ce te cinstesc pe tine, fericite.

La 9 iulie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei;
  • Sfinţii Mucenici Andrei şi Prov.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

  • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna iunie

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna iulie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1