Calendar ortodox 2020, 9 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadocieifoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadocieifoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei este prăznuit la data de 9 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 9 aprilie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Eupsihie a fost născut şi crescut în Cezareea Capadociei într-o familie de neam bun cu dregătorie de patrician. A dus o viaţă fără de prihană şi în timpul păstoririi Sfântului Vasile cel Mare a hotărât să facă nuntă. Nu s-a sfârşit încă ospăţul iar creştinii au fost cuprinşi de râvnă şi pentru că în aceeaşi zi se aduceau jertfe la templul păgân închinat zeiţei Tihis, au mers şi au dărâmat idolii şi i-au sfărâmat apoi au dărâmat templul până la temelie. Doar că acela era templul preferat al împăratului Iulian Apostatul la care aducea jertfă atunci când se afla în oraş aşa că acesta a primit repede veste despre ceea ce se întâmplase. Sfântul Eupsihie ştiind dinainte pătimirile care vor veni asupra lui a împărţit toată averea sa săracilor şi s-a pregătit pentru mucenicie prin post şi rugăciune. Împăratul a poruncit prigoană asupra creştinilor din oraş, unii să fie ucişi, alţii goniţi, averile lor să fie jefuite şi bisericile lăsate fără averi. Dintre creştini să se recruteze ostaşi pentru armată şi să-i încadreze obligatoriu în legiuni. Pe alţi creştini i-au forţat cu munca să reconstuiască templul, dar acesta nu s-a terminat pentru că păgânul împărat a murit înainte să fie terminat. Pe sfântul Eupsihie l-au supus la chinuri multe ca să-l oblige să aducă jertfă la idoli dar, el a răbdat cu bărbăţie totul. La sfârşit i-au tăiat capul cu sabia dar în loc de sânge a curs lapte şi apă iar credincioşii au luat trupul şi l-au îngropat cu cinste. După uciderea împăratului Iulian de către Sfântul Mucenic Mercurie, poporul din Cezareea a zidit biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Mucenic Eupsihie şi multe tămăduiri minunate s-au petrecut în acea biserică spre slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

 Glasul al 4-leaMucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.Ca o luminoasă şi neînşelătoare stea te-ai arătat lumii, care cu razele sale a vestit mai înainte pe Soarele Hristos şi a stins toată înşelăciunea şi a dăruit nouă lumină, rugându-te neîncetat pentru noi, rabdătorule de patimi, Sfinte Mucenice Eupsihie.

La 9 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Peacuviosul Vadim Arhimandritul şi cei şapte ucenici ai lui;
  • Sfinţii mucenici din Persida;
  • Sfântul Avdiisus.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net