Calendar ortodox 2020, 6 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ilarion cel Nou

Ultima actualizare:

    Sfântul Ilarion cel Noufoto: doxologia.ro
Sfântul Ilarion cel Noufoto: doxologia.ro

Sfântul Ilarion cel Nou este prăznuit la data de 6 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ilarion este între sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 6 iunie. Moșii de vară.

Sfântul Ilarion fost fiul lui Petre Cappadocianul și al Teodosiei, oameni întăriți, creștini evlavioși și iubitori de Dumnezeu. Când a împlinit 20 de ani, a lăsat pe mama și pe tatăl său, a părăsit averea părintească și a intrat la mănăstirea lui Isihie. De acolo s-a mutat la mănăstirea Dalmatului unde s-a făcut ucenic al sfântului Grigorie Decapolitul. Acolo s-a nevoit timp de 10 ani îndeplinind serviciu de grădinar și urmand învățătura cuviosului Ilarion cel Mare al cărui nume îl primise. După ce sfântul Grigorie a părăsit mănăstirea, Ilarion a aflat că frații vor să-l aleagă egumen dar el nu vroia acest lucru așa că a fugit noaptea căutîndu-și învățătorul. Până la urmă cuviosul Ilarion a făcut supunere față de împărat și de patriarh și a acceptat să fie egumenul Mănăstirii Dalmatului. În timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul, pentru că a luat apărarea icoanelor în fața împăratului sfântul Ilarion a fost torturat bătut și întemnițat pentru a renunța la convingerile sale. După ce a fost eliberat din închisoare, pentru că iconoclasmul nu încetase, sfântul Ilarion și-a petrecut șapte ani în grădina unei femei miloase unde își construise o chilie. Acolo, într-o zi, a simțit miros minunat și  a fost martorul înălțării la ceruri a sufletului sfântului Teodor Studitul. În timpul împăratuluiTeofil cuviosul Ilarion a fost exilat în insula Afusiei, unde și-a construit o chirie mică și s-a rugat până la moartea împăratului. Soția acestuia împărăteasa Teodora are stabilit credința cea dreaptă și ce stiri a sfintelor icoane în bisericile creștine. Atunci fericitul Ilarion s-a întors la Mănăstire Dalmatului unde s-a nevoit și-a făcut minuni multe, iar de ani frații din mănăstire au fost martorii la vederea îngerilor care au venit să ia sufletul pe care l-au dus în ceata sfinților mărturisitor înaintea scaunului slavei Sfintei Treimi.

Troparul Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii Dalmaţilor

Glasul al 8-leaCu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii Dalmaţilor

Glasul 1Mormântul tău Mântuitorule, ostaşii străjuindu-l, morţi s-au făcut de strălucirea îngerului ce s-a arătat, carele a vestit femeilor Învierea, pe Tine te mărim surpătorul stricăciunii la Tine cădem, Cela ce ce ai înviat din mormânt, şi unul Dumnezeul nostru.Cu focul împărtăşindu-te, nicicum nu te-ai ars, Părinte Ilarioane, înţelepte, nevoitorule cel cu minte vitează, că rouă de la Dumnezeu ai câştigat, care te-a răcorit. Pentru aceasta ai suferit lupte mai presus de fire, bucurându-te cu cuvioşii, de Dumnezeu înţelepţite, cu care pomeneşte-ne şi pe noi.

 La 6 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Ghelasie;
  • Sfânta Muceniță Valeria;
  • Sfântul Cuvios Visarion.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net