Calendar ortodox 2020, 4 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântărifoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântărifoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, este prăznuit la data de 4 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 4 aprilie. Zi de post.

Iosif s-a născut în Sicilia din dreptcredincioşii şi îmbunătăţiţii părinţi Plotin şi Agatia, care au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu un asemena prunc pentru drept răsplată pentru viaţa lor cinstită. A crescut cu drag de învăţătura cea bună şi de mic era blând şi smerit, nu-i plăceau jocurile copilăreşti. Nu râvnea la dulciuri şi alte bunătăţi ci se mulţumea cu pâine şi apă şi alea numai seara. Când barbarii au năvălit în Sicilia, s-au mutat cu totă familia în Peloponez, iar Iosif şi-a lăsat părinţii în grija lui Dumnezeu şi s-a dus la Tesalonic. Aici a intrat la mănăstire unde a deprins obiceiurile pusniceşti şi nevoinţele vieţii de călugăr îndeplinind numai fapte bune. Când l-a cunoscut Sfântul Grigorie Decapolitul l-a cunoscut că-i bărbat sfânt şi l-a făcut prieten şi împreună trăitor. Când erezia iconoclastă şi-a făcut loc în impreiu la cel mai înalt nivel cei doi umblau împreună prin târguri şi prin casele credincioşilor, sfătuindu-i şi îndemnându-i să nu se lase amăgiţi de viclenia ereticilor. Sfântul Grigorie a cerut călugărilor să-l trimită pe Iosif la Roma după ajutor şi sprijin în lupta cu răucredinciosul împărat. Corabia pe care a plecat a căzut în mâinile piraţilor iar cuviosul a fost pus în lanţuri şi trimis în insula Creta la prigonitorii care urau icoanele. În temniţă el a alinat suferinţa celor legaţi împreună cu el şi multora le-a dat mângâieri vreme de şapte ani cât a stat în acea temniţă. A fost eliberat în mod minunat de sfântul Ierarh Nicolae care i-a dat o scrisoare pe care scria "Grăbeşte, Îndurate, şi Te sârguieşte ca un Milostiv spre ajutorul nostru, că poţi, dacă voieşti" şi i-a cerut să o mânânce. El a înghiţit-o fără nici o ezitare şi atunci toate lanţurile care-l legau au căzut la pământ iar sfântul a fost luat pe sus şi a ajuns prin văzduh la poarta Constantinopolului. A trecut la Domnul în noaptea Miercurii luminate, spre Joia cea luminată şi sfântul cuvios Iosif, scriitorul de cânări, a mers la cele cereşti cu dănţuire. Se cuvine să nu fie confundat cu Sf. Iosif, episcopului Tesalonicului, frate bun al Cuviosului Teodor Studitul, a cărui pomenire este în 26 Ianuarie.

Troparul Sfântului Cuvios Iosif Imnograful

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Iosif. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Iosif, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Iosif Imnograful

 Glasul al 4-leaCel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.Cel ce eşti ca un izvor nedeşertat al pocăinţei şi dătător mângâierii celei fără de sfârşit şi adâncimea umilinţei, Sfinte Părinte Iosif, dă-ne nouă lacrimile pocăinţei celei Dumnezeieşti, prin care plângând aici, să dobândim mângâiere de la Dumnezeu, cerând ajutorul tău, sfinte.

  • La 4 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi
  • Sfântul Mucenic Elpidifor;
  • Sfântul Mucenic Diu;
  • Sfântul Mucenic Vitonie;
  • Sfântul Mucenic Galic;
  • Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
  • Sfântul Mucenic Pavel Rusul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net