Calendar ortodox 2020, 30 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfinţii trei Ierarhi

calendar-ortodox-2020-30-ianuarie-trei-ierarhi-mihai-coman.jpg

Calendar ortodox 2020, 30 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfinţii trei Ierarhi
Sfinţii trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul
icoană de Mihai Coman

Sfinţii trei Ierarhi sunt prăznuiţi la data de 30 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfinţii trei Ierarhi sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 30 ianuarie.

Calendar ortodox 2020, 30 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfinţii trei Ierarhi

În vremea împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118) între bărbaţii din imperiu a apărut o ceartă mare prin care se disputa întâietatea unuia sau altuia dintre sfinţii părinţi. Unii ziceau că ar fi Sfântul Vasile care era atât de plin de duh sfânt încât se asemăna îngerilor, nu ierta nici o încălcare a credinţei, era aspru şi exigent şi nu avea nici un obiect material pe care să-l considere porprietatea lui. Alţii îl ridicau în slăvi pe Ioan Gură de Aur şi îşi îndreptatu spre el toată evlavia, pentru că avea vorba dulce şi blândă şi îi chema pe toţi la pocăinţă, iar cuvintele sale parcă erau înmuiate în sirop de miere iar cugetările lui îţi mergeau la inimă. Alţii considerau că Înţeleptul Grigorie, cel care întrecuse pe toţi dascălii în învăţătura elinească  şi ştia ca nimeni altul a folosi cuvintele şi a le înflori. Iar această zvastie ajunsese atât de mare în imperiu încât unii spuneau că sunt Vasiliteni, alţii Ioaniteni iar ceilalţi se considerau Grigioriteni. Pentru ca să pună stavilă acestei sminteli care-i despărţea pe oameni în loc să-i unească cei trei i s-au arătat lui Ioan, mitropolitul cetăţii Evhaitelor şi i-au spus: “Noi, precum vezi, una suntem la Dumnezeu şi nu este între noi nici o sfadă sau împotrivire, ci fiecare în vremea sa pornindu-se de dumnezeiescul Duh, am scris învăţăturile spre mântuirea cea de obşte şi folosul oamenilor”.  Atunci Ioan a stabilit ziua de 30 ianuarie pentru ca cei trei să fie încă odată sărbătoriţi în această lună, chiar dacă erau deja sărbătoriţi la 1 ianuarie, la 25 şi la 27, şi a scris pentru acest praznic canoane, tropare şi laude precum se cuvenea lor.

Sfinţii trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gură de Aur sunt patronii spirituali ai facultăţilor de Teologie ortodoxă din întreaga lume şi toţi studenţii îi pomenesc pe cei trei în această zi.

Tropar la Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

Glasul al 4-lea

Ca cei ce ati fost întocmai la obicei cu Apostolii şi lumii învăţători, rugaţi-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.

 Condac la Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe Sfinţii propovăduitori şi Dumnezeieşti vestitori, pe căpetenia învăţătorilor Tăi, Doamne, i-ai primit întrudesfătarea şi odihna bunătăţilor Tale. Că ai primit ostenelile acelora şi moartea mai vârtos decât arderile de tot; Cel Ce Însuţi preamăreşti pe Sfinţii Tăi.

La 30 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Ipolit, episcopul Romei;
  • Sfântul Theodor Hagiul, noul mucenic din Militini.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, 29 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul

    Aducerea moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul este prăznuită la data de 30 ianuarie în Calendarul ortodox. Aducerea moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul este între sărbătoare cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 29 ianuarie.

  • Calendar ortodox 2020, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1