Calendar ortodox 2020, 27 martie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic

Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic este prăznuită la data de 27 martie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 27 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 27 martie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic

Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic a fost slujnica foarte săracă a lui Pavtila, soţia guvernatorului Tesalonicului, care era evreică. Deserori o bătea pe Matroana iar aceasta pe toate le îndura din dragoste pentru Hristos, iar la biserică mergea pe ascuns fără să ştie stăpâna sa. În încercările ei de a o convinge cu de-a sila să renunţe la dreapta credinţă şi să meargă cu ea la sinagogă, Pavtila a legat-o şi a închis-o într-o cameră întunecoasă, dar a doua zi a găsit-o veselă, fără legături aducând slavă lui Hristos Dumnezeu. Pentru ca să nu mai scape a bătut-o până la sânge cu vine de bou, şi apoi a legat-o iar uşa a sigilat-o cu ceară ca să fie sigură că nimeni nu o dezleagă. A ţinut uşa închisă patru zile fără să-i dea nici un pic de hrană iar când a rupt sigiliul a găsit-o pe Sfânta Matroana rugându-se la Dumnezeu. Şi iarăşi a bătut-o de data asta cu ciomagul şi iarăşi a legat-o şi a închis-o în cămara cea întunechată unde sfânta s-a sfârşit dându-şi sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Pavtila a luat trupul sfintei şi în loc să-l îngroape l-a aruncat de pe zidurile înalte ale casei, iar de acolo a fost luat de creştinii care au îngropat cu cinste trupul chinuit al muceniţei. Foarte curând pe haina Pavtia a ajuns-o judecata lui Dumnezeu căci de pe zid a alunecat şi a căzut chiar în locul unde o aruncase pe sfânta. Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului a ridicat o biserică închinată sfintei une a pus şi cinstitele sale moaşte.

Troparul Sfintei Muceniţe Matroana din Tesalonic

 Glasul al 4-lea

 Mieluşeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Matroana din Tesalonic

 Glasul al 8-lea

Biserica ta cea Preacinstită, ca pe o tămăduire sufletească aflând-o credincioşii, cumare glas strigăm ţie: Sfântă Fecioară Muceniţă Matroana, cea cu nume mare, roagă neîncetat pe Hristos Dumnezeu pentru noi toţi.

La 27 martie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Cuvios Chiric din Apro;
 • Sfinţii Mucenici Filet Sincliticul, soţia lui Lidia şi cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid şi Amfilohiu;
 • Sfinţii Mucenici Ioan şi Baruh;
 • Sfântul Proroc Anania;
 • Sfântul Cuvios Pavel, episcopul Corintului;
 • Sfântul Cuvios Eutihie;
 • Sfântului Cuvios Ioan din Licopolis.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

 • Calendar ortodox 2020, 26 martie. Sfinţii zilei. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel

  Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel este prăznuit la data de 26 martie în Calendarul ortodox. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel este sărbătorit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 26 martie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1