Calendar ortodox 2020, 26 martie. Sfinţii zilei. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel

calendar-ortodox-2020-26-martie-arhanghel-gabriel-gabriel-toma-chituc.jpg

Calendar ortodox 2020, 26 martie. Sfinţii zilei. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel
Sfântul Arhanghel Gabriel
icoană de Gabriel Toma Chituc

Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel este prăznuit la data de 26 martie în Calendarul ortodox. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel este sărbătorit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 26 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 26 martie. Sfinţii zilei. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel

Soborul Sfântului Arhanghel a fost stabilit a doua zi după Bunavestrire pentru a cinsti cu cântări de laudă pe bunul şi cinstitul aducător de veşti al lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne învaţă că arhanghelii, voievozii îngerilor, cei care stau înaintea lui Dumnezeu sunt în număr de şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil şi Varahil. Mihail este războinicul care-i învinge pe vrăjmaşi, Gabriel adică Gavriil este vestitorul tainelor lui Dumnezeu între oameni, Uriil este rază de foc luminător, Selatiil este rugător şi-i îndeamnă pe oameni la rugăciune, Gudiil aduce slavă lui Dumnezeu şi-i întăreşte pe oameni în lucrarea lor, iar Varahil este dătător de binecuvântare Dumnezeiască mijlocitor al facerilor de bine. Potrivit sfinţilor părinţi, Arhanghelul Gabriel este cel ce a dus şi vestea Sfinţilor părinţi, Ioachim şi Ana, că o vor naşte pe Fecioara Maria dar şi cel ce l-a însoţit pe Moise în pustiu atunci când a scris Cartea Facerii. Gabriel sau Gavriil înseamnă bărbat tare, bărbat Dumnezeu şi se găseşte deopotrivă în profeţiile lui Isaia şi cele ale lui Eremia şi era cel mai de seamă dintre îngeri deoarece dacă la amăgirea Evei a venit cel mai de seamă înger al întunericului la fel şi la Vestea cea Mare se cuvenea să vină cel mai de seamă dintre puterile cereşti. Acesta este motivul pentru care se cuvine ca toată lumea să-l cinstească pe acest voievod al îngerilor, cu evlavie închinăciune cucernică, cu cântare şi cu rugăciune, pentru că a Bine Vestit Mântuirea a toată lumea, şi astfel ne arătăm mulţumirea pentru marea facere de bine adusă umanităţii.

Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

 Glasul al 4-lea

Mare Voievod al Oştilor Cereşti, rugămu-te pe tine, noi nevrednicii, ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi strigăm: izbăveşte-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus!

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Tu, Voievodule al Îngerilor, eşti preamărit slujitor al Prealuminoasei, Cinstitei, Înfricoşătoarei şi Atotfăcătoarei Treimi. Pentru aceasta, roagă-te acum neîncetat, mijlocitorule al nostru, ca să fim mântuiţi din toate nevoile şi chinurile. Ca să strigăm ţie: Bucură-te, Acoperământul robilor tăi!

La 26 martie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi sotia lui Maxima;
 • Sfinţii 26 de Mucenici care au patimit în Goţia;
 • Sfinţii Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil şi alţi 40, din Răsărit;
 • Sfăntul Preacuvios Ştefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;
 • Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu din Srem;
 • Sfântul Cuvios Malhu; Sfântul Cuvios Vasile cel Nou.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

 • Calendar ortodox 2020, 24 martie. Sărbătoare zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia

  Buna Vestire este prăznuită la data de 25 martie în Calendarul ortodox. Buna Vestire este între sărbătorile cinstite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 25 martie. Dezlegare la peşte.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1