Calendar ortodox 2020, 26 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Carp

calendar-ortodox-2020-26-mai-sfantul-apostol-carp.png

Calendar ortodox 2020, 26 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Carp
Sfântul Apostol Carp
foto: doxologia.ro

Sfântul Apostol Carp este prăznuit la data de 26 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Carp este cinstit între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 26 mai.

Calendar ortodox 2020, 26 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Carp

Sfântul Apostol Carp a fost ucenic şi ajutor al sfântului Apostol Pavel, dar mai ales a fost principalul curier. El ducea epistolele concepute de Sfântul Pavel celor cărora le erau destinate. După ce s-a nevoit mult timp pe drumurile imperiului şi a suferit multe ispite a fost pus episcop de Veria dar a propovăduit cuvântul şi la Crit. I-a fost gazdă sfântului Dionisie Aeropagitul iar Hristos i s-a arătat când se ruga pentru pedeapsa a doi păcătoşi: “Mai bine bate-mă pe mine, căci sunt gata să mă răstigesc iarăşi, pentru mântuirea omenească”. Ca arhiereu al cetăţii Veria, nu începe Sfânta Liturghie până nu primea semn din cer şi  mulţi iudei a întors la Hristos propovăduind Cuvântul, şi pe toţi îi învăţa că Hristos cel Răstignit este Dumnezeu adevărat şi Făcătorul tuturor. A fost ucis de sălbăticie fără nici o milă de iudeii care nu numai că nu credeau în Hristos, dar îi şi urau de moarte pe cei care o făceau. Sfântul apostol Carp şi-a pus sufletul în mâinile Domnului iar moaştele sale au fost cinstite în cetate încă de la începuturi de către bărbaţii credincioşi şi cu frică de Dumnezeu. Acolo, în faţa raclei cu moaştele  Sfântului Apostol Carp, mulţi credincioşi şi-au primit iertare de la Dumnezeu pentru păcatele lor şi mulţi şi-au găsit vindecare pentru suferinţe trupeşti şi sufleteşti, într-u slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Apostol Carp, unul din cei şaptezeci

 Glasul al 3-lea
Apostole Sfinte Carp, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Carp, unul din cei şaptezeci

 Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Ca pe o stea prealuminoasă câştigându-te Biserica pe tine, apostole Carp, cu darea cea multă a minunilor tale pururea se luminează; mântuieşte pe cei ce cu credinţă cinstesc pomenirea ta.

 La 26 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Apostoli Tadeu şi Alfeu, din cei 70 de apostoli;
  • Sfinţii Mucenici Averchie şi Elena;
  • Sfântul Mucenic Alexandru Tesaloniceanul.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

  • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1