Calendar ortodox 2020, 26 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasieifoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasieifoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Vasilevs este prăznuit la data de 26 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasilevs este între sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 26 aprilie.

Calendar ortodox 2020, 26 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Sfântul mucenic Vasilevs a trăit și a slujit în timpul împărăției lui Maxențiu și apoi ăn timpul împăratului Liciniu cumnatul lui Constantin cel Mare. Dacă la un moment dat Liciniu a părut binevoitor credincioșii lui Hristos el s-a întors repede împotriva lor, la viața necurată și fără rușine. Deși era însurat cu sora împăratului Constantin a poftit după o tânără fecioară pe nume Glafira, o creșină aflată în slujba soției lui. Aceasta s-a dus la împărăteasă și i-a spus de propunerile necurate și necuviincioase ale lu Liciniu iar aceasta i-a dat bani cinstitei fecioare și a îndemnat-o să fugă în lume pentru a se păzi de poftele împăratului. Glafira a ajuns tocmai în ținuturile Amasiei unde slujea Vasilevs unde a împărțit tot ce avea de la împărăteasă și a început a viețui în comunitatea creștină de acolo. Dacă la început Liciniu a crezut-o moartă pe Glafira și poftele i s-au mai ostoit, diavolul cel neadormit nu se odihnea și a făcut în așa fel încât o scrisoare a Glafirei către protectoarea sa, împărăteasa a intrat în mâinile lui Venign, postelnicul împăratului care s-a dus întins la împărat. Liciniu a fost cuprins de mânie aflând că Glafira trăiește și a trimis scrisoare către guvernatorul Amasiei ca să-i lege pe episcopul Vasilevs și pe Glafira și să-i aducă înaintea sa. Dar prin voia lui Dumnezeu Glafira a trecut la domnul înainte ca ordinul să ajungă la guvernator iar acesta l-a trimis numai pe Vasilevs care era urmat de doi diaconi, Partenie şi Teotim. Ei au pătimit multe de la soldații care i-au capturat iar în Nicomidia, capitala împărăției au cunoscut pe Elpidifor care mult le-a fost de folos. După ce Vasilevs l-a înfruntat pe împărat mărturisindu-și credința acesta l-a ucis și a poruncit să fie aruncat în mare. Elpifidor, Partenie şi Teotim au încercat să-i mituiască pe soldați să nu arunce trupul Sfântului dar aceștia au refuzat. Elpifidor a avut vedenie în acea noapte în care i se spune că Sfântul Vasilevs îi așteaptă la Sinope și mercând acolo a primit veste să arunce plasele în mare și așa au pescuit trupul Sfântului pe care l-au înmormântat cu cinste. Iar Împăratul Constantin s-a ridicat cu oaste și l-a bătut pe Liciniu pentru că nu-și respectase cuvântul și-i prigonea pe creștini.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Glasul al 4-leaŞi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Glasul 4Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.Biruind porunca împăratului, ai câştigat Împărăţia Cerească, Sfinţite Mucenice Vasilevs, întru care dănţuind, adu-ţi aminte de noi, cei ce cinstim pomenirea ta, sfinţite mucenice.

La 26 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Glafira;
  • Sfânta Cuvioasă Iusta;
  • Sfântul Cuvios Nestor;
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net