Calendar ortodox 2020, 25 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Grigorie de Nazianz şi Sfântul Ierarh Bretanion episcopul Tomisului

calendar-ortodox-2020-25-ianuarie-sfantul-grigorie-de-nazianz-george_kordis.jpg

Calendar ortodox 2020, 25 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Grigorie de Nazianz şi Sfântul Ierarh Bretanion episcopul Tomisului
Sfântul Grigorie de Nazianz
icoană de George Kordis

Sfântul Grigorie de Nazianz şi Sfântul Ierarh Betanion episcopul Tomisului sunt prăznuiţi la data de 25 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Grigorie de Nazianz şi Sfântul Ierarh Betanion episcopul Tomisului sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 25 ianuarie.

Calendar ortodox 2020, 25 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Grigorie de Nazianz

Sfântul Grigorie de Nazianz era de neam bun, înstărit. Mama lui, Nona, s-a căsătorit cu un păgân, Grigorie, în speranţa că-l va aduce la dreapta credinţă crezând cu toată fiinţa în vorbele apostolului “bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă”. Aşa că Nona l-a învăţat cu binişorul pe Grigorie dreapta credinţă şi însuşi Sfântul Leontie episcolul Cezareei Capadociei l-a botezat. Apoi aşa de cuprins de râvnă a fot cuprins, a dus o viaţă atât de curată şi plăcută lui Dumnezeu aşa cum se cuvine unui creştin adevărat şi desăvârşit. Acum, că Nona îşi văzuse visul împlinit, de a-l sfinţi pe soţul ei, a început a se ruga la Dumnezeu ca acesta să-i dăruiască măcar un fiu, pe care să-l dăruiască lui Dumnezeu ca mulţumire. Şi Dumnezeu s-a îndurat încă odată şi-a i-a dezvăluit naterea fiului şi numele ce-l va purta. La soroc a născut un băiat căruia i-a pus numele tatălui său, Grigorie. Pruncul creştea în ani aşa cum creştea în înţelepciune şi a iubit curăţeina trupească pe care şi-a pus în gând să o păzească, pentru că într-un vis i s-au arătat două fete, de care el s-a îndrăgostit, iar ele i-au spus că numele lor este “Curăţia” şi “Înfrânarea”. De atunci Sfântul Grigorie a fugit mereu de hrana dulce, de băutură şi de îmbuibare, cu multă înfrânare sârguindu-se. După Grigorie Dumnezeu i-a mai dăruit Nonei şi pe Chesarie şi o fată, pe Gorgona, amândoi drept credincioşi şi iubitori de carte şi învăţătură.

Sfântul Grigorie a mers în Palestina unde l-a avut mentor pe rectorul Fespesie, apoi setea de învăţătură l-a dus la Alexandria şi mai târziu la Atena unde a învăţat 10 ani şi toţi se minunau de înţelepciunea şi ascuţimea minţii lui. Acolo la Atena l-a întâlnit pe Sfântul Vasile cel Mare şi s-au împrietenit şi eu devenit ca fraţii pentru că înţelepciunea le era asemănătoare şi gândeau la fel şi încurând ucenicii au devenit învăţătorii profesorilor lor. A fost episcop de Nazianz după taăl său dar el se simţea atras de sihăstrie. După ce a stat în singurătate multă vreme a fost chemat la Constantinopul pentru a reorganiza biseria răvăşită de erezia lui Arie. El compune o serie de omilii prin care demonstrează dumnezeirea “Cuvântului” în umra cărora va primi supranumele de Teologul. Este unul din cei trei ierarhi serbaţi la 30 ianuarie împreună cu Vasile cel Mare prietenul său şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul 1

Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbiţele ritorilor; că ţie, celui ce ai încercat adâncurile duhului, ţi s-au adăugat şi Frumuseţile Cuvântului. Ci, roagă pe Hristos Dumnezeu, Sfinte Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu limba ta cea de Dumnezeu grăitoare, încurcăturile ritorilor dezlegând, mărite, ai împodobit Biserica cu veşmântul Ortodoxiei, cel ţesut de sus; pe care şi purtându-l, strigă împreună cu noi, fiii tăi: bucură-te părinte, mintea cea preaînaltă a teologiei.

Calendar ortodox 2018, 25 ianuarie. Sfinţii zilei. Viaţa Sfântului Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului

Sfântul Bretanion a fost ales episcop al Tomisului  îm jurul anului 360 şi se spune că ar fi fost ucenic al sfântului Vasile cel Mare. Când împăratul Valens, care simpatiza cu ereticii lui Arie a vizitat Tomisul se zice că i-ar fi cerut lui Bretanion să se apropie de aceştia, dar ucenicul sfântului Vasile i-ar fi răspuns cu îndrăzneală despre învăţăturile Sinodului de la Niceea contra lui Arie. A contribuit la redactarea documentelor cu privire la transferul moaştelor Sfântului Sava Gotul în Capadocia şi a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul, la îndemnul şi cu susţinerea Sfântului Vasile cel Mare.

La 25 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Cuvios Publie;
 • Sfintei Mucenite Medula;
 • Sfântul Cuvios Castin;
 • Sfântul Cuvios Apolo;
 • Sfântul Cuvios Dimitrie Schevofilaxul;
 • Sfântul Mucenic Auxentie.

La 25 ianuarie în calendarul ortodox 2020 se mai cinsteşte

 • Icoana Maicii Domnului “Potoleşte întristările noastre”.
 • Icoana Maicii Domnului “Bucurie neaşteptată”.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui

 • Calendar ortodox 2020, 24 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfânta Xenia

  Sfânta Xenia este prăznuită la data de 24 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Xenia este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 24 ianuarie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1