Calendar ortodox 2020, 25 decembrie. Sărbătoarea zilei. Naşterea Domnului - Crăciunul

calendar-ortodox-2020-25-decembrie-nasterea-domnului-craciun-icoana-mihai-coman.jpg

Calendar ortodox 2020, 25 decembrie. Sărbătoarea zilei. Naşterea Domnului - Crăciunul
Naşterea Domnului - Crăciunul
icoană de Mihai Coman

Naşterea Domnului este prăznuită la data de 25 decembrie în Calendarul ortodox. Naşterea Domnului este sărbătorarea zilei, cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 25 decembrie. Harţi. Postul se încheie după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie!

Calendar ortodox 2020, 25 decembrie. Naşterea Domnului - Crăciunul

În vremea când Preacurata Fecioară Maria era logodită cu Iosif, bărbat cinstit, drept şi aflat la vârsta maturităţii, a primit în grijă fecioria Mariei şi purtarea ei de grijă. El a fost martor şi păzitor al vieţii fără de prihană al fecioarei sfinţite de Dumnezeu pentru ca să fie taină pentru diavol împlinirea cuvintelor prorocului Isaia, cum că fecioara va naşte pe fiul lui Dumnezeu. Multe sunt profeţiile Vechiului Testament care se împlinesc în minunata întrupare şi de aceea creştinismul de la început, sfinţii apostoli nici nu aveau nevoie de Evaghelie ca să se arate credinţa, întrucât îşi bazau predicile pe aceste profeţii, profeţii familiare oricărui iudeu.  După ce l-a născut pe Iisus chiar şi dumnezeieasca fecioară s-a închinat până la pământ în faţa celui pe care l-a purtat în pântece. Îngerii înconjurau ieslea, boul şi asinul era martori la minune dar şi slujeau pe Dumnezeiescul prunc încălzindu-l cu căldura trupurilor lor.  Minuni multe s-au petrecut în acea noapte şi semn s-a arătat în toată lumea. La Roma a izvorât mir şi s-a vărsat în Tibru iar cel amai mare templu păgân considerat veşnic s-a prăbuşit. În Spania a fost văzut un nor mai luminos ca soarele iar în Iudeea au înmugurit viile cu toate că era iarnă, şi mulţi oameni au văzut îngeri şi au auzit cântare îngerească în acea noapte.  
Naşterea Domnului este o sărbătoare “mai nouă” în creştinism comparativ cu Paştele şi Rusaliile. În creşinismul de început în general se punea accent pe moartea şi învierea lui Dumnezeu, la fel se păstrau în amintire pomenirea sfinţilor după data la care adormeau întru Hristos sau erau martirizaţi în numele pentru credinţa lor. Prima menţionare a praznicului vine din secolul al 3-lea, de la Nichifor Calist care pomeneşte incendierea unei biserici din Nicomidia, cu tot cu enoriaşii adunaţi la sărbătoare, în timpul prigoanei dezlăţuite de împăraţii Diocleţian şi Maximian. La începuurile creştinismului marile sărbători erau prilej de botez în masă al catehumilor dar şi zi de odihnă pentru toată lumea. Chiar şi sclavii se odihneau fiind scutiţi de corvezile zilnice.

Tropar la Praznicul Naşterii Domnului (Crăciunul)

Glasul al 6-lea
Răsărit-ai, Hristoase, ca un Soare Înţelegător al dreptăţii; şi Steaua Te-a arătat încăput în peşteră, pe Tine, Cel Neîncăput. Pe magi i-ai îndreptat spre închinarea Ta, cu care împreună Te slăvim, Dătătorule de viaţă, Slavă Ţie!

Condac la Praznicul Naşterii Domnului (Crăciunul)

Glasul al 3-lea
Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.
Fecioara astăzi, pe Cel mai presus de fiinţă naşte şi pământul peştera Celui Neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc şi magii cu Steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut Prunc Tânăr, Dumnezeu, Cel mai înainte de veci.

Calendar ortodox 2020, 25 decembrie. Rugăciune pentru copiii orfani

Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ne-ai învăţat să ne rugăm unii pentru alţii, ascultă puţina noastră rugăciune pentru copiii care sunt lipsiţi de dragostea părinţilor lor. Tu, Care eşti Fiul Preaiubit al Părintelui Ceresc, ajută-i pe copiii orfani să simtă dragostea Sa sfântă. Tu, Cel ce ai zis: „Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”, ajută-i pe copiii orfani să dobândească mângâierea pe care ai făgăduit-o. Dimpreună cu ei, ajută-i şi pe cei care au fost părăsiţi de părinţii lor şi care cresc în foame, frig, mizerie şi durere. Şi dacă vreunii din ei nu au fost luminaţi de Sfântul Botez, mai înainte de orice Te rugăm să rânduieşti naşterea lor în Sfânta Ta Biserică. Doamne, să nu-i laşi fără ajutorul Tău! După cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care a zis: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng”, ar trebui ca inimile noastre să se întristeze pentru suferinţele copiilor greu încercaţi de viaţă.
Cum ne-am putea numi creştini, dacă ne-am îmbuiba de toate bunătăţile, în timp ce alţii rabdă foame şi frig? Sau cum am putea să cerem ajutorul Tău, de nu-i vom ajuta la rândul nostru pe cei ce au nevoie de ajutor? Luminează-ne pe noi, Doamne, să-i ajutăm cu ce ne stă în putinţă, ca să îndulcim măcar puţin amara lor viaţă. Binecuvântează-i, Doamne, pe aceşti copii necăjiţi, şi pe cei care îi ajută pe ei întăreşte-i şi le răsplăteşte lor după mare mila Ta, ca un bun şi iubitor de oameni. Amin.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, 24 decembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Eugenia. Ajunul Crăciunului

    Sfânta Muceniţă Eugenia este prăznuită la data de 24 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Eugenia este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 24 decembrie. Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.