Calendar ortodox 2020, 25 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Ultima actualizare:

    Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Măruluifoto: doxologia.ro
Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Măruluifoto: doxologia.ro

Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfântul Apostol Marcu sunt prăznuiți la data de 25 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfântul Apostol Marcu sunt sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 25 aprilie.

Sfântul cuvios Vasile s-a născut în Ucraina, la Poltava, în anul 1692. În vremea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanul Sfântul cuvios Vasile și ieroschimonahul Mihail, ucenicul său, intră în obștea Mănăstirii Dălhăuți, de lângă Focsani, unde ramane timp de 20 de ani. În jurul lui se adună o obște de peste 40 de calugari sihaștri, pe care îi obișnuiește cu ascultarea, îi învață smerenia și tăcerea și îi deprinde cu rugăciunea minții. Staretul Vasile face din obștea sa o școala de traire isihastă. Înființează mai multe mănăstiri în județelle Buzău și Vrancea pentru ca să se stabilească la Poiana Mărului. Pe viața duhovnicească-ascetică, pe care a dus-o Sfântul cuvios Vasile era și erudit și cunoștea foarte bine scrierile sfinților părinți și ale urmașilor lor, din care a făcut unele traduceri. Ca adept al rugăciunii neîncetate, marele staret a scris în slavonă “Cuvinte“ despre paza minții, lucrări despre creșterea duhovnicească, scurte introduceri la scrierile filocalice, lucrări teologice-ascetice, în limba slavonă, păstrate în manuscris. Viitorului stareț Paisie de la Neamt i-a fost fiu duhovnicesc, pe care l-a calugarit in anul 1750, la Sfântul Munte Athos. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767 iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca el sa fie trecut în ceata Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu , cu data de praznuire 25 aprilie.

Troparul Sfântului Vasile de la Poiana Mărului

Învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu, povățuitorule al călugărilor, propovaduitorule al harului, dascălul rugăciunii minții celei cu trezvie lucrate, Părinte Cuvioase Vasile, roagă pururea pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 2020, 25 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Sfântul evanghelist Marcu a fost mai întâi ucenicul Sfântului Apostol pe care l-a urmat în prima lui călătorie misionară apoi a făcut ascultare mergând cu sfântul Barnaba în Cipru. I se alătură din nou Sfântului Pavel în călătoria sa spre Roma, unde i se alătură sfântului Petru. A înființat Biserica din Alexandria unde este martirizat în timpul sărbătorilor de Paște când este târât afară din catacombele unde săvârșea Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Tradiția ne spune că în casa părinților lui a avut loc Cina cea de Taină. A scris Evanghelia sa pe vremea când Sfântul Apostol Petru încă trăia. Deși este cea mai scurtă dintre Evangheliile sinoptice și nu este o capodoperă literară, are textul cel mai viu, mai direct, mai spontan și mai sincer în contact cu realitatea imediată.

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu

Glasul al 3-lea

Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandri­nilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat. Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduple­cat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu

Glasul al 4-leaCele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.Arătându-te săditură a Apostolului Petru de Dumnezeu sădită şi mucenic tare şi tăinuitor şi Apostol al lui Hristos, ai vărsat marea învăţăturilor şi lumea ai veselit, Apostole Marcu, rugându-te să ne mântuiască pe noi.

Glasul al 4-leaCele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.Harul Duhului primind dintru înălţime, împletirile ritorilor le-ai stricat, Apostole şi pe toţi păgânii vânându-i, vrednicule de laudă, Sfinte Apostole Marcu, Stăpânului tău i-ai adus, propovăduind Dumnezeiasca Evanghelie.

La 25 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Macedonie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfânta Muceniță Nichi.
image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net