Calendar ortodox 2020, 25 martie. Sărbătoare zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia

Buna Vestire este prăznuită la data de 25 martie în Calendarul ortodox. Buna Vestire este între sărbătorile cinstite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 25 martie. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2020, 25 martie. Sfinţii zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia

Atunci când a venit vremea mântuirii neamului omenesc. Pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu era nevoie de o fată curată, fără nici o prihană, o fecioară care să merite să-l întrupeze pe trimisul lui Dumnezeu, Fiul Lui, care să desăvârşească taina mântuirii omeneşti. Pentru aceasta cea mai potrivită s-a dovedit a fi binecuvântata preacurată şi nevinovată Maria, fiica drepţilor şi sterpilor Ioachim şi Ana, tânara fecioară aflâdu-se în templul lui Dumnezeu şi-a ales-o pe ea ca Mamă a Cuvântului prin care toate s-au făcut şi pentru asta, înainte ca totul să se întâmple, Dumnezeu şi-a trimis pe îngerul său, Arhanghelul Gavril, pentru ca ea să afle că a fost aleasă şi pentru ca să-şi dea acordul. Preafericita Maria auzind cele ce i s-au spus ea a primit cu smerenie ceea ce s-a hotărât zicând: “Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău!” iar prin lucrarea Sfântului Duh îndată pântecele fecioarei a prins rod şi astfel Cuvântul s-a făcut trup, Fiul lui Dumnezeu s-a zămislit făcându-se pe sine om, ca noi toţi, prin întrupare. Iar Îngerul după ce a cinstit pe Fecioara Maria i s-a închinat cu cucernicie şi a plecat întorcându-se înaintea tronului lui Dumnezeu slăvind taina întrupării împreună cu toate puterile cereşti într-o nespusă bucurie. La începuturile creştinismului data Bunei Vestiri a variat în funcţie de data la care se sărbătorea Naşterea. Odată stabilită Naşterea la 25 decembrie s-a stabilit firesc şi Blagoveştenia fix cu nouă luni înainte, la 25 martie.

Tropar la Praznicul Bunei Vestiri

 Glasul al 4-lea

Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Condac la Praznicul Bunei Vestiri

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Pe Cel de o Fiinţă cu Tatăl şi cu Dumnezeiescul Duh, pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, L-ai zămislit, Curată, cu venirea Preasfântului Duh, spre înnoirea neamului omenesc, Ceea ce eşti fără prihană, când Arhanghelul ţi-a strigat ţie glasul cel de veselie lumii: Bucură-te, Mireasă Nenuntită!

La 25 martie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Senufie;
  • Sfintele Muceniţe Pelaghia şi Teodosia.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, 24 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Zaharia, Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri

    Sfântul Cuvios Zaharia este prăznuit la data de 24 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Zaharia este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 24 martie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1