Calendar ortodox 2020, 24 iulie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Hristina

Ultima actualizare:

    Sfânta Mare Muceniță Hristinafoto: doxologia.ro
Sfânta Mare Muceniță Hristinafoto: doxologia.ro

Sfânta Mare Muceniță Hristina este prăznuită la data de 24 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Hristina este între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 24 iulie. Zi de post

Sfânta Mare Muceniță Hristina s-a născut în cetatea Tir în vremea împăratului Septimiu Sever şi era fiica reprezentatului Împăratului în acel oraş. Pentru că era extraordinar de frumoasă, tatăl ei a închis-o într-un turn pentru a o feri de ochii mulţimii şi ar fi vrut să o ţină închisă promiţând-o zeilor lui obligând-o să slujească idolilor cu care umpluse turnul. Nemulţumită de măsură începe să se roage la Dumnezeul creator la cel ce a creat totul din nimic şi a adus fiinţa din nefiinţă. Un înger i s-a arătat în singurătatea în care trăia şi i-a dezvăluit tainele Dumnezeişti. În urma acestei revelaţii Hristina distruge toţi idolii din turn numindu-i diavoli fără simţuri. Când tatăl ei descoperă fapta ei ucide slujnicele Hristinei iar pe ea o pedepseşte ordonând să fie bătută cu vergi şi bice apoi aruncată în temniţă. Apoi a adus-o la judecată ca pe un străin şi a poruncit să fie trorturată. Atâta a îndurat Sfânta încât cădeau bucăţi de carne de pe ea rămânând oasele goale iar ea a luat carnea de pe jos şi a aruncat-o în obrazul torținonarului strigându-i: “Mănâncă carnea fiicei tale!". Urban mai tare s-a mâniat, a legat-o de o roată şi a uns-o cu undelemn apoi a pus-o pe foc unde o răsucea ca pe un berbecuţ. Nimeni nu ar fi suportat un asemenea chin doar Hristina slăvea pe Dumnezeu iar îngerii îi uşurau durerea spre cinstrea lui Dumnezeu şi ruşinea păgânilor. Focul s-a împrăştiat pe cei prezenţi şi pe mulţi i-a ars şi l-a făcut pe tatăl ei să o arunce înapoi în temniţă. Acolo sfânta muceniţă Hristina a fost tămăduită de înger de toate rănile încât pe mulţi i-a speriat când au văzut-o teafără și nevătămată. I-au legat de gât o piatră de moară şi au dus-o în larg, pe mare unde au aruncat-o în apă. Dar acea baie i-a fost ca sfântul botez pentru că îngerul a dezlegat piatra iar din cer s-au auzit vorbele botezului în numele sfintei treimi. În acea noapte Urban a murit şi în locul lui a venit Dion, care a găsit-o pe muceniţă în temniţă şi a chinuit-o şi el cu alte chinuri decât tatăl ei. Iar toate astea au fost îngăduite de Dumnezeu pentru ca poporul care vedea minunile acelea îl slăveau pe Dumnezeu Hristos. Prin multe minuni Dumnezeu şi-a arătat puterea sa cea mare întrucât cei mai cumpliţi călăi nu au putut să biruiască această singură fecioară.

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Hristina

 Glasul al 4-leaMieluşeaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Muceniţe Hristina

 Glasul al 4-leaCel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.Porumbiţă cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur şi către înălţimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniţă Hristina. Pentru aceea, săvârşim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credinţă raclei moaştelor tale, din care izvorăşte tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor şi trupurilor.

La 24 iulie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Capiton;
  • Sfântul Mucenic Imeneu;
  • Sfantul Mucenic Ermoghen;
  • Sfântul Mucenic Teofil din Zachint;
  • Sfântul Mucenic Atanasie din Chios.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net