Calendar ortodox 2020, 24 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfânta Xenia

calendar-ortodox-2020-24-ianuarie-sf-cuvioasa-xenia.png

Calendar ortodox 2020, 24 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfânta Xenia
Sfânta Cuvioasă Xenia
foto: doxologia.ro

Sfânta Xenia este prăznuită la data de 24 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Xenia este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 24 ianuarie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 24 ianuarie. Sfinţii zilei Sfânta Xenia

Eusebia a fost unica fică a unui senator roman, om cinstit şi bun creştin. Când i-a venit vremea măritişului părinţii i-au găsit un soţ de neam bun, cinstit şi bogat. Dar planurile Eusebiei erau altele căci ea râvnea la logodna cu Hristos, aşa că, s-a înţeles cu două slujnice şi au fugit în lume, schimbându-şi numele în Xenia, care se tâlcuişte “străină” căci s-a înstrăinat de părinţii ei. După plecare l-a îtâlnit pe prezbiterul Pavel, şi vâzând în asta un semn l-a urmat în cetatea Milassa din Careia unde îmbracă haina monahală împreună cu cele două slujnice. Atât de multă râvnă punea în smerenia ei încât mânca pâine cu cenuşă din cădelniţă şi se ruga toată noaptea cu mâinile ridicate în sus. Alteori se ruga în genunchi cu toată noaptea de la Vecernie până la Utrenie şi mereu slujea Domnului cu smerenie. Privegea continuu, se înfrâna mult, pe cei aflaţi în nevoi îi ajuta, cu cei ce pătimeau împreună pătimea, pe păcătoşi îi milostivea iar pe cei rătăciţi îi sfătuia spre pocăinţă. Când a simţit că îi vine ceasul le-a anunţat pe cele două surori ale ei care erau nedespărţite, şi când se ruga în biserică le-a rugat să o lase singură. Ele au ieşit dar trăgeau cu ochiul în timp ce se rugau la uşă. Au văzut-o cum se ruga în genunchi, apoi s-a întis pe jos în semnul crucii şi continua rugăciunea. După multă vreme a strălucit un fulger în biserică şi miros plăcut a  început să iasă din biserică iar ele au intrat grăbite în biserică şi au vrut să o ridice de jos, dar şi-au dat seama că a adormit întru Domnul. Era o zi de sâmbătă, 24 ianuarie, la ceasul 6 dimineaţa şi pe cerul s-a arătat o cunună de strălucitoare cu o cruce în mijloc. Episopul Pavel săvârşea Sfânta Liturghie şi toată lumea a văzut semnul şi se întrebau ce poate fi. Iar episcopul Pavel a înţeles cu duhul şi le-a spus "Maica Xenia a adormit şi pentru dânsa este semnul minunii". Au privegheat-o peste noapte şi toţi cei de faţă care erau bolnavi s-au vindecat. De aceea, a doua, zi, duminică, până au îngropat-o cununa a stat pe cer deasupra ei şi s-a făcut nevăzută numai după ce au îngropat-o.

Troparul Sfintei Cuvioase Xenia

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Xenia

Glasul al 2-lea

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăsleşte din Dumnezeiasca sămânţă dogma pe care o avem de la părinţi, cuvioase.

Pomenirea ta cea minunată, Sfântă Preacuvioasă Xenia, săvârşind-o noi, cei ce te cinstim pe tine cu dragoste, lăudăm pe Hristos, Cel Ce ţi-a dat ţie întru toate putere de tămăduire; pe Acela totdeauna roagă-L pentru noi toţi.

La 24 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Mucenici Pavel, Pavsirie şi Teodotion;
 • Sfântul Mucenic Vavila din Sicilia, cu ucenicii săi Timotei şi Agapie;
 • Sfântul Cuvios Macedonie;
 • Sfinţii Mucenici Ermoghen şi Mamant;
 • Sfântul Cuvios Filipic;
 • Cuviosul Filon, episcopul Calpasiei;
 • Sfântul Cuvios Zosima;
 • Sfântul Mucenic Varsim;
 • Sfântul Cuvios Dionisie.

La 24 ianuarie în calendarul ortodox 2020 se mai pomeneşte

 • Aducerea moaştelor Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul în Cezareea şi Roma.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui

 • Calendar ortodox 2020, 23 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

  Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei este prăznuit la data de 21 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 23 ianuarie.