Calendar ortodox 2020, 24 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii

calendar-ortodox-2020-24-aprilie-izvorul-tamaduirii-de-gabriel-toma-chituc.jpg

Calendar ortodox 2019, 24 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii
Izvorul Tămăduirii
icoană de Gabriel Toma Chituc

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Izvorul Tămăduirii este prăznuit la data de 24 aprilie în calendarul ortodox. Izvorul Tămădurii este între sărbătorile zilei sărbătorite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 24 aprilie. Harţi.

Calendar ortodox 2020, 24 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii ţine trează în memoria noastră o minune care s-a întâmplat la un izvor prin mijlocirea şi cu ajutorul Maicii Domnului nostru pentru că Maica Domnului este Izvorul Apei vieţii. Sărbătoarea este dedicată Fecioarei Maria de Dumnezeu nescătoare şi este legată de sărbătoarea Învierii. Pentru că a născut pe Iisus, Maria a devenit şi mama noastră şi aşa cum şi-a jucat rolul de mamă pentru Hristos Dumenzeu la fel îşi îndeplineşte rolul de mamă pentru noi credincioşii creştini.
Vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii şi are loc sfinţirea apei cu care se stropesc bisericile, casele şi oamenii.
Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) a întâlnit în pădure, în timp ce se plimba în apropierea Constantinopolelui, un bătrân orb care a cerut un pic de apă şi îndrumare până în oraş. Când Leon căuta un izvor de apă, a auzit vocea Maicii Domnului care-i spunea să caute apa în mijlocul pădurii şi cu acea apă tulbure să-l ostoiască setea bătrânului şi să-i spele faţa. Leon a ascultat vcocea şi a făcut întocmai, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns Împărat al Bizanţului, Leon a construit lângă acel izvor o biserică care a fost distrusă de turci, la 1453, când au cucerit Constantinopole. De-a lungul timpului apa izvorâtă din acel loc pe mulţi a vindecat de diferite boli iar în secolul al VI-lea chiar pe împăratul Iustinian cel Mare (527-565) care suferea de o boală grea, a băut apă din acel izvor şi s-a tămăduit pe loc.
Această sărbătoare închinată Maicii Domnului, cinsteşte titulatura de “Theotokos” adică de “născătoare de Dumnezeu” care-i este atribuită. Sinodul al III-lea ecumenic a arătat că Fecioara Maria este cu adevărat Miaca Dumnezeului Nostru. În cultul ortodox fecioara Maria este Preasfânta, Preacurata, Preabinecuvântata, Slăvita Stăpâna Noastră, de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioară Maria. Acest lucru demonstrează că Iisus din Nazaret, fiul Mariei este Domnul nostru Iisus Hristos, Care este Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, aceste două firi, divină şi umană, fiind unite într-o singură Persoană a Sfintei Treimi, Dumnezeu Fiul.
Maica Domnului ocupă loc ales şi cu totul aparte în credinţa ortodoxă fiind cinstită cu supravenerare sau după cuvântul grecesc “hiperdulia”.

Condacul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Praznicul Izvorului

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Din izvorul tău cel nesecat, ceea ce eşti de Dumnezeu dăruită, îmi dăruieşti mie, izvorând pururea, curgerile harului tău mai presus de cuvânt. Căci ca ceea ce ai născut mai presus de cuget pe Cuvântul, te rog să mă rourezi cu darul tău, ca să grăiesc ţie: Bucură-te, apă izbăvitoare!

La 24 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai este pomenit

  • Sfântul Irodion de la Lainici.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.

  • Calendar ortodox 2020, 23 aprilie. Sfinții zile. Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă

    Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă este fi sărbătorit la 23 aprilie în Calendarul Ortodox. Sfântul Mare mucenic Gheorghe este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 23 aprilie.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5