Calendar ortodox 2020, 23 iulie. Sfinţii zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Ultima actualizare:

    Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Focafoto: doxologia.ro
Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Focafoto: doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca este prăznuită la data de 23 iulie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca este praznicul zilei pomenit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 23 iulie.

Sfântul mucenic Foca a trăit în Sinope în timpul împăratului Traian. Când împăratul şi-a trimis ostaşii să-l captureze el a înţeles că i-a sosit ceasul. Fără să le spună cine este i-a primit în casa lui, i-a ospătat din belşug promiţându-le că îl va preda lor pe creştinul Foca. În timp ce soldaţii dormeau el a stat în grădină şi s-a rugat la Dumnezeu împăcându-se cu toţi şi cu toate. A udat florile, şi-a săpat mormântul, a împărţit haine şi mâncare. Dimineaţă le-a spus soldaţilor adevărul iar acestora nu le venea a crede. Pentru că porunca împăratului era mai puternică decât orice l-au luat l-au torturat şi l-au chinuit apoi l-au spânzurat şi l-au aruncat într-o groapă cu var nestins. A murit în timp ce se ruga la Dumnezeu. Este cinstit în fiecare an la 22 septembrie, astăzi facem pomenire mutării moaştelor sfântului Foca din Sinope unde a fost episcop şi a fost martirizat la Constantinopol, în anul 403.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Foca

 Glasul al 4-leaŞi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Foca, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Foca

 Glasul al 6-leaÎmplinind rânduiala cea pentru noi, şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărţit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră.Ca un arhiereu ai adus jertfa, părinte şi mai pe urmă jertfă vie te-ai adus pe tine însuţi pentru Hristos Dumnezeu, mărturisind după lege, întărindu-te de la îngeri şi moartea voind, fiind împreună cu cei ce-ţi grăiesc ţie: vino, Sfinte Mucenice Foca, cu noi şi nimeni împotriva noastră.

La 23 iulie în calendarul ortodox 2020 mai este pomenită

  • Sfânta Muceniţă Marcela din Chios.
image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net