Calendar ortodox 2020, 23 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

calendar-ortodox-2020-23-ianuarie-sf-clement-ancira.png

Calendar ortodox 2020, 23 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei
Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei
foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei este prăznuit la data de 21 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 23 ianuarie.

Calendar ortodox 2020, 23 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

Sfântul Clement s-a născut la 250 de ani după Hristos din tată păgân şi mamă creştină, născută din părinţi creştini, crescută în dreapta învăţătură. Părinţii au obligat-o pe Sofia să se mărite cu păgânul aşteptând ca să se împlinească îndeplinirea cuvintelor Sfântului Apostol Pavel, din întâia epistolă către Corinteni “bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă”. Doar că soţul nu numai că nu voia să se sfinţească ci din contră încerca şi pe Sofia la credinţa păgânească. Drept urmare Hristos i-a ascultat rugăciunile şi păgânul a murit lăsând în urmă pe cel întâi născut, adică pe Clement, care a fost pe dată botezat cu Duh Sfânt. Micul Clement învăţa obiceiurile cele bune şi fapta bună dar la 12 ani mama lui s-a sfârşit de moarte bună şi a fost îngropată cu cinstea cuvenită. Aşa că micul clement a simţit chemarea lui Hristos şi a îmbrăcat haina monahală şi a început încă din tinereţe a îşi obişnui trupul cu înfrânarea şi cu postul. Se îndeletnicea cu educarea copiilor pe care îi aduna în jurul lui dar şi pe elinii maturi îi chema la creştinism botezându-i şi înmulţind biserica lui Hristos. A pătimit şi a primit cununa cuceniciei în vremea lui Diocleţian. Multe echipe de călăi au obosit chinuindu-l dar el de la Hristos nu a plecat. Când vedeau chinuirle pe care Sfâtul Clement le îndura mulţi păgâni strigau “mare este Dumnezeul creştinilor”. Cu tot chinul pe care-l îndura nu înceta a spune că închinarea la idoli va încetat iar lumina lui Hristos va lumina lumea. Iar cei din puşcărie au crezut şi toţi au primit sfântul Botez. Într-o noapte temnţa s-a umplut de lumină şi toţi au văzut cu un înger a venit şi i-a dat lui Clement pâine şi vin, aşa încât toţi cei prezenţi au primit sfânta Împărtăşanie cu Trupul şi Sângele Domnului încât temniţa era acum o biserică în toată regula. Diocleţian a hotărât să-l trimită pe Clement celuilalt împărat, Maximian,  care-i ura pe creştini să vadă şi el cât de rezistent este ucenicul lui Hristos, dar pe drum Sfântul Clement a fost scăpat de ucenicul lui, Agatanghel, aşa că a continuat să-şi facă lucrarea. După Maximian a luat împărăţia Maximin Daia care l-a vânat şi l-a prins pe Sfântul Clement şi pe uceniucul lui. Aceştia erau consideraţi duşmani ai împăratului şi multe chinuri au îndurat până au fost omorâţi. Mai întâi Sfântul Agatanghel şi mai apoi Sfântul Clement, care a îndurat 23 de ani de chin şi prigoană dar la sfânta şi dreapta credinţă nu a renunţat.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei

Glasul al 4-lea

Viţă de cuvioşie şi stâlpare de luptă grea, floare preasfinţită şi rod de Dumnezeu dăruit, de-a pururi înfloritor ai fost dat credincioşilor, preasfinţite. Ci, ca cel ce eşti cu mucenicii împreună luptător şi cu ierarhii împreună locuitor, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei şi al Sfântului Mucenic Agatanghel

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Mlădiţă cinstită a viţei lui Hristos te-ai făcut, Prealăudate Mucenice Clement, biruitorule în multe lupte. Pentru aceasta cu cel ce împreună ai pătimit, ai strigat: Hristoase, Tu eşti Bucuria mucenicilor.

La 23 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Paulin de Nolla;
  • Sfântul Mucenic Agatanghel;
  • Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VI-lea Ecumenic (680-681).
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui

  • Calendar ortodox 2020, 22 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Timotei

    Sfântul Apostol Timotei este prăznuiti la data de 22 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Timotei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 ianuarie.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1