Calendar ortodox 2020, 23 decembrie. Sfinţii zilei. Sfinţii 10 mucenici din Creta

Sfinţii 10 mucenici din Creta sunt prăznuiţi la data de 23 decembrie în Calendarul ortodox. Sfinţii 10 mucenici din Creta sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 23 decembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 23 decembrie. Sfinţii 10 mucenici din Creta

Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie sunt numele celor 10 mucenici care au pătimit, în jurul anului 250, în Creta din porunca împăratului Deciu. Guvernatorul insulei se asemăna la suflet şi la obiceiuri cu împăratul care-i prigonea cu asprime şi tiranie pe creştini. El îi stângea pe cei care îşi mărturiseau credinţa şi după ce-i tortura cu cele mai diavoleşti chinuri îi ucidea fără milă. Aşa a ajuns în ghearele nemiloase ale oamenilor săi şi dreptcredincioşii Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie care trăiau cu frică de Dumnezeu şi se nevoiau fiecare pe la casele lor.
Supuşi la chinuri au răspuns cu curaj şi bărbăţie la toate torturile la care au fost supuşi. Bătuţi, târâţi pe pământ, loviţi cu pietre, batjococriţi, scuipaţi vreme de treizeci de zile ei nu au renunţat la Hristos şi nici nu s-au lăsat impresionaţi de nebunia guvernatorului insulei, care din când în când îi ispitea promiţându-le scăparea în schimbul jertfei aduse la idoli. Ei răspundeau cu bucurie, mulţumiri şi rugăciuni pentru ospăţul duhovnicesc, toate chinurile inimaginabile le primeau cu răbdare şi bărbăţie. Păgânii dar şi cei care credeau în Hristos fără să mărturisească se minunau de forţa şi puterea lor, de seninătatea cu care răbdau chinurile la care erau supuşi. Doar chinuitori şi guvernatorul nu erau impresionaţi ci mai degrabă se întărâtau şi mai tare îi munceau. Când s-au săturat să-i chinuie au decis să-i omoare lângă cetatea Alonium iar mucenicii au început să se sfădească pe drum cine să fie ucis primul. Teodul care era şi decanul de vârstă a cerut să fie el trimis la Dumnul şi apoi toţi pe rând să plece capul în faţa călăului fără teamă şi fără mâhnire. Atfel în timp ce se rugau şi aduceau slavă lui Dumenzeu, Sfinţii Mucenici au fost decapitaţi iar sufletele lor se înălţau cu bucurie la Hristos. Pavel, Patriarhul Constantinopolului, a găsit moaştele lor nestricate şi cu mare cinste le-a dus în noua capitală a imperiului, şi mult folos au adus credincioşilor şi tuturor celor ce cereau mijlocire înaintea lui Hristos Dumnezeu.

Troparul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta

Glasul al 3-lea
Creta cea mult minunată să o cinstim, că a înflorit flori cinstite, pe mărgăritarele lui Hristos, stâlpările mucenicilor. Că zece sunt la număr, fericiţii şi toată mulţimea demonilor au ruşinat. Pentru aceasta şi cununi au luat mucenicii lui Hristos, cei cu sufletul răbdător.

Condacul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta

Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Ca un Luceafăr a strălucit cinstita pătimire a mucenicilor, care mai înainte ne-a arătat, în chip luminat, pe Cel Născut în peşteră; pe Care Fecioara L-a născut fără de sămânţă.

La 23 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii;
  • Sfântul Mucenic Shinon.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, 22 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

    Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este prăznuit la data de 22 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 decembrie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.